Go Back   DodgeForum.com > Dodge Cars > Dodge Avenger > 1995-2000 Dodge Avenger
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1995-2000 Dodge Avenger The Dodge Avenger had smooth styling in addition to solid craftmanship. To this day you can find Dodge Avenger enthusiasts proud to show of their gems.

Check engine light on cold starts

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-28-2010, 05:20 PM
JVenger JVenger is offline
Amateur
2007 Dodge Charger
My Garage
 
Join Date: May 2009
Posts: 35
Default Check engine light on cold starts

My check engine lights comes on if I drive after a cold start not letting it warm up. After the check engine light turns on it goes into limp mode and goes away after awhile. Does anybody else have this issue?
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-28-2010, 05:35 PM
bad venge's Avatar
bad venge bad venge is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
1998 Dodge Avenger
 
Join Date: Mar 2007
Vehicle: 98 Dodge Avenger
Location: Ohio
Posts: 4,141
Default

Does the CEL Flash ? or stay on solid ?
Have the Codes Scanned
Reply With Quote
  #3  
Old 12-30-2010, 02:40 AM
JVenger JVenger is offline
Amateur
2007 Dodge Charger
My Garage
 
Join Date: May 2009
Posts: 35
Default

Quote:
Originally Posted by bad venge View Post
Does the CEL Flash ? or stay on solid ?
Have the Codes Scanned
The CEL stays on. I disconnect the EGR Valve and reconnect while the car is idling to see if I can clear it that way (I had a CEL on the EGR valve before so I figured...) Upon doing that, the CEL will remain on for about 30 miles and go away and the car will go back to normal. This only happens when the weather is cold and fail to let it warm up completely (Don't like doing that but sometimes i'm running a little late for work and drive 30 miles for work) I don't have an OBD scanner so I'm doing it blind.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-30-2010, 10:08 AM
bad venge's Avatar
bad venge bad venge is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
1998 Dodge Avenger
 
Join Date: Mar 2007
Vehicle: 98 Dodge Avenger
Location: Ohio
Posts: 4,141
Default

Try Blocking off he EGR use a soda can to block off the rear on the manifold and see if that stops it
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2011, 12:34 AM
JVenger JVenger is offline
Amateur
2007 Dodge Charger
My Garage
 
Join Date: May 2009
Posts: 35
Default

Bad Venge, I pulled the code. It came out as P1782. Could you help me please?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2011, 03:51 PM
bad venge's Avatar
bad venge bad venge is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
1998 Dodge Avenger
 
Join Date: Mar 2007
Vehicle: 98 Dodge Avenger
Location: Ohio
Posts: 4,141
Default

I don't have a four digit readout what did they say it was ?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-10-2011, 08:52 PM
JVenger JVenger is offline
Amateur
2007 Dodge Charger
My Garage
 
Join Date: May 2009
Posts: 35
Default

I do believe it said something about the Tranny Control Module. My car just gets problem upon problem. Two days ago, I woke up and started the car and let it warm up for about 5 minutes. After that, I began driving and not even 10 seconds after getting it moving the check engine light cames back up with a vengance. I stopped at a gas station and visbilly inspected under the hood and found nothing out of the ordinary.Less than half a mile after moving from the gas station, engine dies with no warning. I had the stereo on and didn't notice it turning off until the lights dimmed slightly and obvisiosly lost all power. I quickly put it back in netural and turned it on again and drove it all the way to work which is about 35 miles one way. After getting out from work i went to my car, the car failed to start and had to get a jump from a guy that works there. My battery is barely 2 months old so I highly doubt its the battery. I have no clue what is going on with my car anymore and debating wether just to let her go. I would hate to let it go simply cause I love driving my avenger. Badvenge, please lend me your help.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2011, 04:51 PM
bad venge's Avatar
bad venge bad venge is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
1998 Dodge Avenger
 
Join Date: Mar 2007
Vehicle: 98 Dodge Avenger
Location: Ohio
Posts: 4,141
Default

I'm traveling and don't have my manual I STILL need WHAT the CEL said the TCM should have nothing to do with the motor dying I'd guess it's the EGR or CPS or an ASD relay
But need the codes to see
Reply With Quote
Old 01-11-2011, 04:51 PM
Reply
 
 
 




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 02:58 PM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2