Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Dakota > 1st Gen Dakota
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1st Gen Dakota '96 & Older Dakota's

Does not start, no check engine light

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-25-2009, 01:12 PM
bhebb bhebb is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Default Does not start, no check engine light

I have got a 93 Dakota 4x4 with the 318 auto. I just got the truck ,it was not running when I got it. It is getting fuel but no spark. When you turn the key the check engine light does not come on for it's 3 second test, the bulb is good. Could it be the computer? If anybody has got any ideas I would apreciate the help.Thank You
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-25-2009, 01:28 PM
95_318SLT's Avatar
95_318SLT 95_318SLT is offline
Champion
1995 Dodge Dakota
My Garage
 
Join Date: May 2008
Vehicle: 1995 Dodge Dakota SLT 5.2L V8 4x4 5 Speed Club Cab
Location: Apex, NC
Posts: 4,842
Default

Have you checked the obvious... coil, distributor, wires, plugs? If so, also check the crankshaft position sensor and MAP sensor.
__________________
"If you ain't breakin' stuff, you ain't drivin' hard enough"


Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2009, 02:11 PM
bhebb bhebb is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Default

It has got new plugs wires cap rotor, and the coil is good. I'll have to check the crank postion sensor. The part I was not sure about is the check engine light. It does not come on for the bulb check or to check for any stored trouble codes. I did not know if this could be linked to it not starting.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2009, 03:53 PM
95_318SLT's Avatar
95_318SLT 95_318SLT is offline
Champion
1995 Dodge Dakota
My Garage
 
Join Date: May 2008
Vehicle: 1995 Dodge Dakota SLT 5.2L V8 4x4 5 Speed Club Cab
Location: Apex, NC
Posts: 4,842
Default

Have you checked all the fuses/relays?
__________________
"If you ain't breakin' stuff, you ain't drivin' hard enough"


Reply With Quote
  #5  
Old 03-26-2009, 11:29 AM
bhebb bhebb is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Default

Thanks for your help. When checking the fuses and relays I noticed the wiring harness coming out of the power distribution box had green corrosion on it and four or five wires had come apart at the splice. Next week fix them and see what happens. Thanks again.
Reply With Quote
Old 03-26-2009, 11:29 AM
Reply
 
 
 




Tags
cel, check, chrysler, dakota, dodge, engine, fuel, jump, key, light, ram, spark, start, started, starting, turn, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 04:25 AM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2