Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 1st Gen Ram Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1st Gen Ram Tech '93 & older Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve 1993 Rams and older. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

I have reverse but no forward gears

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-20-2006, 12:54 AM
jtridgerunner jtridgerunner is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2006
Vehicle: 97 Dodge 2500, 03 Dodge 2500 Cummins
Location: South
Posts: 21
Send a message via AIM to jtridgerunner
Default I have reverse but no forward gears

I hope i am on the right Generation of Rams. I have a '75 dodge D100. 318, 4x4, auto. It is just a farm truck that rarely sees blacktop. A while back we drove it to the back field and shut it off to load fire wood into it. After setting for a half hour or soo, we started it back up and had no forwards gears. We tried shifting it into 4x4 hi and low with no change. Had to drive backwards all the way to the house then unloaded. The fliud seems fine. Right level, color, and good smell. Does ne one have ne suggestions. THe problem puzzles me because reverse is strong, but no 1st gear.
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2006, 04:28 PM
dodgedakotacrazy dodgedakotacrazy is offline
Professional
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 205
Default RE: I have reverse but no forward gears

try adjusting the bands other than that i'd say your tranny is toast.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-12-2009, 10:58 AM
jtridgerunner jtridgerunner is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2006
Vehicle: 97 Dodge 2500, 03 Dodge 2500 Cummins
Location: South
Posts: 21
Send a message via AIM to jtridgerunner
Default

Found metal shavings in the pan. Cleaned the shavings out and slapped it back together and it goes strong again. Makes sense because when hte tranny is in reverse the fluild is flowing the opposite direction and not forcing the shavings to one area and stopping fluid travel.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-12-2009, 01:59 PM
SEAL SEAL is offline
Champion
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2009
Vehicle: 1989 W150 318 TBI 727
Location: Bent Mountain Va
Posts: 2,640
Default

Couldn't be bands because low and reverse use the same band.
Reply With Quote
Old 07-12-2009, 01:59 PM
 
 
 
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 10:14 PM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails