Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Dakota > 2nd Gen Dakota
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2nd Gen Dakota 1997 - 2004 Dakota's

Airbag Light

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-30-2009, 01:04 PM
coledaddy1979 coledaddy1979 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Default Airbag Light

hello,

i have a 2003 dodge dakota quad cab 3.9 v6. my airbag light is on.

i took it to my local mechinc and had it hooked up to a diagnostic machine and the result was "no codes found", i also went to autozone and there little device came back with "no codes found" also.

the dealer tells me that if there is a light on that there is a code that is stored and that their device will find the code.

my question is- is the dealer right or are they trying to do their own guessing game?

also if the light is on does that mean my airbags will not deploy? my fear is that i will be going down the road at 55 and these things will deploy with no cause.

any info will be a help
thankyou
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 09-30-2009, 03:23 PM
Batmans Batmans is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2009
Vehicle: 99' Dakota R/T
Location: Kentuckiana
Posts: 12
Send a message via Yahoo to Batmans
Default

Quote:
Originally Posted by coledaddy1979 View Post
hello,

i have a 2003 dodge dakota quad cab 3.9 v6. my airbag light is on.

i took it to my local mechinc and had it hooked up to a diagnostic machine and the result was "no codes found", i also went to autozone and there little device came back with "no codes found" also.

the dealer tells me that if there is a light on that there is a code that is stored and that their device will find the code.

my question is- is the dealer right or are they trying to do their own guessing game?

also if the light is on does that mean my airbags will not deploy? my fear is that i will be going down the road at 55 and these things will deploy with no cause.

any info will be a help
thankyou

Good question. Mine is on too and I have a 99' R/T. I pulled codes and nothing also. I work at Autozone too, lol. Maybe its a Dakota thing :P
__________________
64' Valiant V200 Signet- Slant 6, Push Button
95' Jeep Grand Cherokee Limited-Stock, Daily Driver
99' Dakota R/T- My new baby
Reply With Quote
  #3  
Old 09-30-2009, 04:24 PM
00DakR/T 00DakR/T is offline
Veteran
2000 Dodge Dakota
 
Join Date: Dec 2007
Vehicle: 2000 Bright White RC Dakota R/T
Location: Alabama
Posts: 458
Send a message via AIM to 00DakR/T
Default

The "universal" type code readers are only designed to read PCM codes. The will not read other controllers i.e. ABS, ABM, CTM etc.

Federal law states that codes that can contribute to increased emissions must be able to be retrieved with a universal scan tool. Everything else is up to the dealer whether or not to allow universal tools to access that info. Dodge of course, does not allow such access.

Odds are, especially if the horn/cruise/radio buttons on the steering wheel dont work, you have a bad clockspring.
__________________
M1 intake, MSD 6BTM, 24lbs injectors, Holley 52mm TB, MOPAR headers, 3" Magnaflow exhaust, Powerdyne S/C 6lbs
Reply With Quote
  #4  
Old 09-30-2009, 04:51 PM
coledaddy1979 coledaddy1979 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by 00DakR/T View Post
The "universal" type code readers are only designed to read PCM codes. The will not read other controllers i.e. ABS, ABM, CTM etc.

Federal law states that codes that can contribute to increased emissions must be able to be retrieved with a universal scan tool. Everything else is up to the dealer whether or not to allow universal tools to access that info. Dodge of course, does not allow such access.

Odds are, especially if the horn/cruise/radio buttons on the steering wheel dont work, you have a bad clockspring.
thankyou for the replys.
my horn, cruise and radio does work.

today i got in my truck, fired it up, and there was no airbag light, i drove into town and about 3-4 miles down the road at 45-55 mph the light came on and the ding sound, it stayed on for about 30sec then went off, about 4 mins later while im driving threw town at stop and go speeds the light comes back on and stays on the rest of the time i was out and there was time that i had to turn off truck then go into a store and fire it back up and the light was still there.

ok thankyou for all your help
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2009, 10:40 AM
JollyRoger85 JollyRoger85 is offline
Professional
1989 Dodge Ram 100
My Garage
 
Join Date: Jun 2009
Vehicle: '89 Ram / '13 Ram
Location: PA No Rules
Posts: 107
Default

This might sound stupid but pull your fuse panel and make sure the airbag fuses aren't loose in there. Sometimes its the simplest thing...
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2009, 02:37 PM
benzaidakota benzaidakota is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Cool

ya so my 01 dakota started to do that and then i light just stayed on. its been on for about two years now and all of a sudden my headlights would blink off for a split second and my wipers would go one cycle and my dash lights would flicker. then it got worse my horn would go off at random and then the interior dome light would flash on. right now i have to disconnect my battery when the truck is sitting because the headlights might just turn on at any time. also my 4x4 switch stopped working recently and living in newhampshire thats gona suck. so its been in and out of many garages and after ive spent over 40 hours my self working on it this week i have lost all hope and am looking for a new car. so try and figure out wat it is now before more things start to short out.

ive heard that you can buy a new ECM and a new ETCCM or TCM and have it re-installed for your vin and itll fix it but i doubt it at this point.
good luck
Reply With Quote
  #7  
Old 10-02-2009, 02:46 PM
f0x672 f0x672 is offline
Champion
Garage is empty, add now
 
Join Date: Aug 2006
Vehicle: 2001 Dakota 3.9l V6 Auto 4x4
Location: poconos, pa
Posts: 2,530
Send a message via AIM to f0x672
Default

Quote:
Originally Posted by benzaidakota View Post
ya so my 01 dakota started to do that and then i light just stayed on. its been on for about two years now and all of a sudden my headlights would blink off for a split second and my wipers would go one cycle and my dash lights would flicker. then it got worse my horn would go off at random and then the interior dome light would flash on. right now i have to disconnect my battery when the truck is sitting because the headlights might just turn on at any time. also my 4x4 switch stopped working recently and living in newhampshire thats gona suck. so its been in and out of many garages and after ive spent over 40 hours my self working on it this week i have lost all hope and am looking for a new car. so try and figure out wat it is now before more things start to short out.

ive heard that you can buy a new ECM and a new ETCCM or TCM and have it re-installed for your vin and itll fix it but i doubt it at this point.
good luck
CTM (Central Timer Module) is your problem, approx $300 dealer fix.. controls everything in the cab and cab related functions.. no need to replace the pcm (powertrain control module). that controls the engine and transmission, on the new era magnums, they have a transmission control module for the automatics
__________________


Quote:
Originally Posted by f0x672 View Post
..$100 a BJ..
Quote:
Originally Posted by rtdakota2001 View Post
yeah, that's pretty steep. next time just go to vegas.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-24-2010, 04:19 PM
tilley2491 tilley2491 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Default just checking

does the light only come on when you turn your wheel more than 60 degrees to the left or right because thats how mine is and i have not figured out why
Reply With Quote
  #9  
Old 03-01-2010, 10:26 PM
eatdirtracing17 eatdirtracing17 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Mar 2010
Vehicle: 2001 Dodge Dakota Ex. Cab 3.9l V6 4x4
Location: Millville, NJ
Posts: 18
Default

If you figure out a solution to this, let me know. I have the same exact problem. Everything works but airbag light is on (sometimes). Randomly comes on when accel. or turning.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-02-2010, 06:51 PM
benzaidakota benzaidakota is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Default

so i have a 2001 dakota sport 3.9 and i just found theres a force switch behind or on some underneath the radiator support bar. i replaced and the light thats been on for two years went out. not sure if its everyone but im sure if the light turns on when you turn the wheel that there is a short in the steering wheel, i had to rip my wheel off and the wires are right next to the bottom trim so maybe a short i really wouldnt want that if the thing just goes off at random haha but ya for most its a g force switch under the radiator.
Reply With Quote
Old 03-02-2010, 06:51 PM
 
 
 
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 04:43 AM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails