Engine taking a long time to turn over + p0440 and p0441 - DodgeForum.com

Go Back   DodgeForum.com > Dodge Cars > Dodge Neon > 2nd Gen Neon
Log In 


2nd Gen Neon 2000 - 2005 2nd Gen Neon

All times are GMT -4. The time now is 07:52 PM.>

Engine taking a long time to turn over + p0440 and p0441

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-13-2008, 09:45 PM
jagerfish jagerfish is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Default Engine taking a long time to turn over + p0440 and p0441

Hi,

Lately my '03 Neon has been taking longer than it should to start - spends about 5-8 seconds trying to turn over before starting (which is a long time when you think about it). My check engine light has also come on, telling me the codes p0440 and p0441. I know these basically mean either the gas cap is bad or there's a leak in a hose somewhere.

My question is - could the two problems be related? Could this cause my car to take so long to start?

Any other comments you have about this are also appreciated.

Thanks,

Last edited by jagerfish; 10-13-2008 at 09:51 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-13-2008, 11:29 PM
Izero Izero is offline
Champion
 
Join Date: Aug 2006
Vehicle: 2008 Dodge RAM 1500 Big Horn 4x4
Location: New Jersey
Posts: 4,489
Default

try a new gas cap all together first off... then do a tune up (new plugs [IRIDIUM] and wires) then let us know whats up
__________________
2008 Dodge RAM 1500 Big Horn 4x4

Need Help? Read This First
MECP Certified Technician
Reply With Quote
  #3  
Old 10-15-2008, 11:34 AM
jagerfish jagerfish is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Default

So the two items are not related?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-15-2008, 01:38 PM
Izero Izero is offline
Champion
 
Join Date: Aug 2006
Vehicle: 2008 Dodge RAM 1500 Big Horn 4x4
Location: New Jersey
Posts: 4,489
Default

oh no they are indeed related but usually its just b/c the gas cap isn't sealing correctly... or you are getting a bad spark...
__________________
2008 Dodge RAM 1500 Big Horn 4x4

Need Help? Read This First
MECP Certified Technician
Reply With Quote
  #5  
Old 10-16-2008, 03:18 AM
Exubus Exubus is offline
Champion
 
Join Date: Jan 2007
Vehicle: Dodge Neon SXT
Location: Cedar Rapids, IA
Posts: 3,519
Default

U wiykd sat bad spark... a bad connection through the coilpack, wires, plugs, etc. Or possibly even a bad MAF sensor, or better yet a bad O2 sensor or two... but even that is suspect for start-up.

A loose gas cap can cause the code, but not at startup. Your ECU will catch it, but it should not affect your starting performance whatsoever.
__________________
Reply With Quote
  #6  
Old 10-18-2008, 11:09 AM
tooslow tooslow is offline
Veteran
 
Join Date: Dec 2005
Location:
Posts: 457
Default

this is a evap code it is probly the evap purge selenoid it sits under your brake booster against the firewall.
__________________
03 r/t-t MS powered-soon too be 2.4 pt powered
doch > soch

98 neon soch aka "the beater"
Reply With Quote
  #7  
Old 10-19-2008, 04:01 AM
et_agus's Avatar
et_agus et_agus is offline
Professional
 
Join Date: Jun 2008
Vehicle: '04 Neon SXT
Location: Los Angeles, CA
Posts: 113
Default

Lol, I had the exact same codes! Then one day I noticed the cel was gone. I checked for the code and it was still there though. If your car is under 100,000 miles, the emissions devices should be covered by Dodge by law.
Anyway, I got lazy about it, and didn't do much about it. the cel would show up for a couple hundred miles, then go away for another couple hundred (but still showed the code). Recently I checked for the codes, and it just said dONE. they went away.
???
Reply With Quote
 
 
 
Reply



Tags
04, car, check, code, dakota, dodge, engine, light, long, longer, p0441, start, takes, taking, time, turn

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How To Disable the Alarm Chime thingy ?? Katmandu 2nd Gen Dakota 10 06-23-2015 11:14 PM
Engine cuts out a few times then dies JFloors Dodge Ram Van 17 06-19-2015 06:23 PM
Leveled 2500 Cummins offset question 04HemiGreg 3rd Gen Ram Tech 12 06-15-2015 11:55 AM
What else to do? CPTAFW163 2nd Gen RAM general discussion/NON-tech 11 06-14-2015 12:04 AM
Endless cranking xviiixm 3rd Gen Durango 2 06-03-2015 10:45 PM

 
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails