1997 Dodge Ram 1500 cranks BUT WONT START---HELP - DodgeForum.com


2nd Gen RAM general discussion/NON-tech This section is for general discussions about your 2nd gen RAM. Non tech related RAM threads belong here.

1997 Dodge Ram 1500 cranks BUT WONT START---HELP

Reply
 
 
  #1  
Old 10-25-2012, 09:03 PM
toddharris25
toddharris25 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 3
Default 1997 Dodge Ram 1500 cranks BUT WONT START---HELP

I have a 1997 Dpdge Ram 1500 4WD that has a mind of its own! I took to the mechanic and it cranked each time he tried. I then picked up the truck and drove it home. The very next day I went out to drive to store and the truck did not crank and has NOT cranked since. I NEED HELP! I used my last AAA tow to take to mechanic now I'm kinda of stuck having to fix nyself for I can NOT afford to tow it. SOMEONE HELP ME PLEASE!! Thank you, TODD
Reply With Quote
  #2  
Old 10-26-2012, 12:05 AM
Matt Nickerson's Avatar
Matt Nickerson
Matt Nickerson is offline
Record Breaker
 
Join Date: Aug 2011
Location: Southern Massachusetts
Posts: 1,095
Default

Pull a spark plug and wire, ground it to the engine and crank the truck; should see a good strong arc. Don't hold the plug wire while cranking!
Can you here the fuel pump prime when the key is on? Any check engine codes? Pull out the pre cat o2 sensor and try to start it.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-26-2012, 05:53 AM
cruzer55's Avatar
cruzer55
cruzer55 is offline
Veteran
 
Join Date: Jul 2012
Location: Norman,OK
Posts: 281
Default

Fuel pump is the problem,REPLACE!!!
Reply With Quote
  #4  
Old 10-26-2012, 07:13 PM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
 
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Default

To the OP, WTF does "CRANKED" mean ? It doesn't turn over? It turn's over but won't start?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2012, 12:07 PM
toddharris25
toddharris25 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 3
Default Fuel pump

I had my son turn key to on position and I listened for the fuel pump to turn on and it does every time. Could it still be faulty? Or should I move on to next part to check? Yes obviously it tries to crank but won't turn over. I will try to test plugs some time today and re-post results. Oh and I believe my "check engine" light was on and "GEN" light too. Thanks for your responses.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2012, 12:39 PM
toddharris25
toddharris25 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 3
Default Fuel pump relay

I checked other sites and saw some people said to check the fuel pump relay next to the ASD relay under hood in power distribution box. However, there isn't nor has ever been a fuse in that location that the diagram shows. Am I not looking in right spot or is this possible.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-27-2012, 02:28 PM
QuadCabLuv
QuadCabLuv is offline
Record Breaker
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,585
Default

If the fuel pump is coming on then the relay is not your problem. Check for spark
Reply With Quote
  #8  
Old 10-27-2012, 02:42 PM
Matt Nickerson's Avatar
Matt Nickerson
Matt Nickerson is offline
Record Breaker
 
Join Date: Aug 2011
Location: Southern Massachusetts
Posts: 1,095
Default

If your check engine light is on check the codes!!! Those codes will give everyone a much better idea of what's wrong. If your GEN light is on I would assume that's an alternator not getting enough voltage or not working properly? Is the engine cranking slower than normal? If the starter doesn't push fast enough then it won't spin the engine enough to start...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-27-2012, 03:02 PM
gdstock's Avatar
gdstock
gdstock is offline
Legend
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 8,259
Default

Quote:
Originally Posted by toddharris25 View Post
I had my son turn key to on position and I listened for the fuel pump to turn on and it does every time. Could it still be faulty? Or should I move on to next part to check? Yes obviously it tries to crank but won't turn over. I will try to test plugs some time today and re-post results. Oh and I believe my "check engine" light was on and "GEN" light too. Thanks for your responses.
Battery weak, bad electrical connection. Not enough current to turn engine......Check battery connections , clean and tighten. Also cahck the ground connection by power steering pump.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-27-2012, 03:10 PM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
 
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Default

You also need to verify fuel pressure with a gauge. They can run but not pump any fuel.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
95Ram2500v10
2nd Gen Ram Tech
5
01-31-2016 11:09 PM
48woody
Dodge Ram Van
2
08-06-2015 06:21 AM
rampuppy
Archived Classifieds
3
07-08-2015 03:10 AM
drjlambert
2nd Gen Ram Tech
4
07-06-2015 11:43 PM
tshelle82
2nd Gen Dakota
1
07-06-2015 04:33 PM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:59 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send