Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 2nd Gen Ram Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

Dash Gauges Not working No Bus Error

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-02-2010, 11:27 AM
ep33510 ep33510 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 11
Default Dash Gauges Not working No Bus Error

I need some help Please. I have a 2000 Ram 1500 Club cab with 5.9L. The Dash gauges have stopped working, when you start the truck the gauges try to go through its clearing process but never make it. All the idiot lights are On and the Odometer ends up reading a No Bus message. I did the Odometer Chec and got the following codes 900,920,921,940,950,999. Any help would be appreciated, I did try reseating the main harness connector out on the fuse block in the engine bay. Is it normal for the hold down screw on the connector to never really tighten down? Mine will tighten to a point but as it gets to a point where it starts to feel snug it lossens up. If you back the screw up slightly it will feel tight but it doesn't feel right. Help!!!!!! Any input would be greatly appreciated.

Pat Collins
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-02-2010, 11:47 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou HeyYou is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
Garage is empty, add now
 
Join Date: Apr 2010
Vehicle: 1996 Dodge Ram 2500
Location: Adrian, MI
Posts: 32,009
Default

The codes are the cluster whining about not getting the data for the various instruments. Check the connector at the back of the cluster as well. Does the truck run/drive Ok?
__________________
1996 Ram 2500 5.9 EC/SB Gas, Auto, 4x4, Hughes plenum plate, Kegger mod, double roller timing set, rest is stock. For now.....
Reply With Quote
  #3  
Old 12-02-2010, 05:34 PM
zman17's Avatar
zman17 zman17 is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
2000 Dodge Ram 2500
 
Join Date: May 2008
Vehicle: 2000 2500HD 4x4 5.9
Location: NH
Posts: 18,729
Default

What is the "main harness connector out on the fuse block" you are talking about?
__________________
2000 2500HD 4X4 5.9 and 4:10's,HF tuned SCT,Red-Head gear box, HS 1.7's,
50mm Fastman TB, Hughes Plate,2" Hell Bent ,Volant CAI
Flowmaster 50 series, Rock Solid Ram Steering fix,B&M trans cooler,fuzzy dice good for 5HP
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2010, 06:28 PM
ep33510 ep33510 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 11
Default

Yes it runs and drives fine, just fun flying blind with no idea about Fuel, Speed and Temps & Pressures.

ep33510
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2010, 06:33 PM
ep33510 ep33510 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 11
Default

If you take off the large cover over by the battery, you will find the relays & fuses. If you look on the fuse block closest to the engine you will see a square 2 x 2 inch plastic connector with a bolt head right in the middle of it. If you back out that bolt you find it is a multi pin connector. It is that connector and its mounting bolt I have a concern about.

ep33510
Reply With Quote
  #6  
Old 12-02-2010, 06:36 PM
ep33510 ep33510 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 11
Default

Thanks for the info about the connector on the back of the cluster I will do that.

ep33510
Reply With Quote
  #7  
Old 12-02-2010, 06:40 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou HeyYou is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
Garage is empty, add now
 
Join Date: Apr 2010
Vehicle: 1996 Dodge Ram 2500
Location: Adrian, MI
Posts: 32,009
Default

Check fuse 14 in the fuse block in the side of the dash.
__________________
1996 Ram 2500 5.9 EC/SB Gas, Auto, 4x4, Hughes plenum plate, Kegger mod, double roller timing set, rest is stock. For now.....
Reply With Quote
  #8  
Old 12-08-2010, 06:31 PM
ep33510 ep33510 is offline
Registered User
Garage is empty, add now
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 11
Default Dash Gauges Not working No Bus Error....... Update

Thanks for all the help, nothing I checked seem to fix the issue. For entertainment the gauges came to life yesterday morning when we hit 17 as a low. Loose pin somewhere?? LOL gotta lov it. I will have to see if it will stay alive once we start climbing above 30 again. Thanks again for all the input I was able to check things quickly and try to eliminate possible causes.

ep33510
Reply With Quote
Old 12-08-2010, 06:31 PM
 
 
 
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 12:02 AM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails