Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 2nd Gen Ram Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

output speed sensor malfunction 96 dodge

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-31-2011, 06:13 PM
jbuse jbuse is offline
Registered User
1996 Dodge Ram 2500
 
Join Date: Jul 2011
Vehicle: 96 dodge ram 2500 5.9l
Location: Buckley
Posts: 2
Red face output speed sensor malfunction 96 dodge

I have a 96 dodge ram 2500 5.9L gas, my output speed sensor keeps going out. I have had it in the shop twice and they replaced the sensor each time. The first time they did a full tranny service, the only code it was throwing was the P0720. The tranny was clean so he replaced the sensor, two days later my truck had the same symptoms. Took it back got same code replaced it again. Now two months later, same symptoms. Speedometer jumping, bogs down and jumps gears. Took it to auto parts shop and had code read, and it was again P0720. Bought a new sensor replaced myself yesterday cleared code ran fine. Then today, same symptoms. Any suggestions as to what is causing it to malfunction??? Thank you.
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-31-2011, 06:59 PM
1969CoronetR/T's Avatar
1969CoronetR/T 1969CoronetR/T is offline
vaffanculo
Dodge Forum Moderator
1969 Dodge Coronet
 
Join Date: Oct 2008
Vehicle: 1969 Coronet R/T - 1969 Mr. Norms Super Bee - 2014 Jeep SRT
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 7,717
Default

Welcome to the site. I will move this thread to the second generation Ram section,
FF
Reply With Quote
  #3  
Old 07-31-2011, 07:52 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou HeyYou is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
Garage is empty, add now
 
Join Date: Apr 2010
Vehicle: 1996 Dodge Ram 2500
Location: Adrian, MI
Posts: 31,298
Default

Might be a bad connection there, or, the sensor may be loose in the hole, so it rotates away from the drive gear.....
__________________
1996 Ram 2500 5.9 EC/SB Gas, Auto, 4x4, Hughes plenum plate, Kegger mod, double roller timing set, rest is stock. For now.....
Reply With Quote
  #4  
Old 07-31-2011, 08:48 PM
jbuse jbuse is offline
Registered User
1996 Dodge Ram 2500
 
Join Date: Jul 2011
Vehicle: 96 dodge ram 2500 5.9l
Location: Buckley
Posts: 2
Default

I replaced the VSS just now and the problem seems to be fixed, I have also ordered an abs sensor and am goimg to replace that as well, as my brake light and ABS lights are mostly always on. So after replacing the OSS 4 times, becuase the code it threw was P0720 and the VSS once we'll see.

Thanks Josh
Reply With Quote
Old 07-31-2011, 08:48 PM
 
 
 
Reply




Tags
5.9l v8, dodge 2500, malfunction, p0720

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 08:37 PM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2