transmission won't shift into overdrive - DodgeForum.com


2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

transmission won't shift into overdrive

Reply
 
 
  #1  
Old 10-19-2011, 11:39 AM
wallz55
wallz55 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Default transmission won't shift into overdrive

Hi I am new to this site and probably beating a dead horse but I have a 2000 dodge ram 1500 4x4 quad cab sport yellow 5.5" mixed company lift with a 300hp mopar crate motor and the 46re trans. I just had the trans rebuilt because i broke the second gear band. I reinstalled it and it shifts wonderful 1-2 and 2-3 but it will not shift to OD. driving it down the highway if you push the overdrive button you can feel the convertor lock and unlock and the tach moves 200-300 rpm but will not go into 4th. all the connection on the trans are good there is no fuses blown and the trans is full of fluid in neutral.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-19-2011, 11:40 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 41,623
Default

Wonder if the rebuilder put in the wrong year solenoid set.... Take it back to whoever you had do the work, tell 'em what's going on. They should fix it for ya.

Welcome to DF!
Reply With Quote
  #3  
Old 10-19-2011, 01:02 PM
wallz55
wallz55 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Default

i'll call him today I know when I took the trans to him he wanted the year and everything for the correct convertor. so I assumed that he did put the right stuff in the trans lol ( i know what A>S>S>U>M>E means)
Reply With Quote
  #4  
Old 10-19-2011, 02:03 PM
wallz55
wallz55 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Default

I just called the guy and he told me to bring it over on my days off and and plug it in to his computer and see whats going on. So Saturday I will take it over there and hopefully we can get it fixed.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-19-2011, 03:33 PM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
 
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Default

I bet they didn't rebuild your old tranny. They put one in it that they already had on the shelf. Problem is, the interior electronics ie... Gov pressure switch/transducer, and the TCC/OD solenoid assembly need to be for a 2000 or 2001 only. The Governor solenoids are the same IIRC. But, the Gov body may need replace , because the Gov pressure switch/transducer mounts to the Gov body different.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-20-2011, 12:46 AM
CPTAFW163's Avatar
CPTAFW163
CPTAFW163 is offline
Champion
 
Join Date: Jun 2004
Location: Ft Campbell, KY/TN
Posts: 2,811
Default

where did you find a mopar crate motor? They are hard to come by. Especially one built to 300HP.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-20-2011, 11:37 AM
wallz55
wallz55 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Default

I bought it at summit racing equipment in Sparks Nevada in 2004 for $3400, I was playing in the mud and the factor 5.9 started to have a miss and found out it was the heads then 200 miles later i was driving down the interstate and it started to knock and when i pulled it apart the welds had broke on the pickup screen and there was just a tub sticking down off of the oil pump. I was originally going to buy the 385 hp crate motor nut it said in bold letters would not work with a/c so i settled for the 300hp. I sold the carb intake and ignition system that came with it.

Last edited by wallz55; 10-20-2011 at 11:42 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-20-2011, 12:11 PM
CPTAFW163's Avatar
CPTAFW163
CPTAFW163 is offline
Champion
 
Join Date: Jun 2004
Location: Ft Campbell, KY/TN
Posts: 2,811
Default

AH, i remember distinctly that summit and jegs had them in 2004. Not so much nowadays. I was looking at getting one of them. But I was looking at the shortblock not the longblock because of no need for the carb setup.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
tspeed109
2nd Gen Dakota
4
10-23-2016 02:30 PM
Cptomlinson
1st Gen Durango
2
01-03-2016 12:50 PM
wilfrids
Dodge Caravan
4
07-26-2015 10:35 PM
Kensai
1st Gen Durango
10
07-14-2015 08:26 PM
johncrawford1
Dodge/Ram Diesel
0
07-14-2015 11:08 AM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:09 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send