Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 3rd Gen Ram Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


3rd Gen Ram Tech 2002-2008 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 2002 through 2008 Rams Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

Diagnostic Code P1491

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-29-2007, 08:53 PM
ldmd64 ldmd64 is offline
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3
Default Diagnostic Code P1491

Anyone have ideas code cam on two days ago feels a little sluggish, 2002 dodge 1500, 4.7 L, loaded.
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-29-2007, 09:24 PM
MikeHTally's Avatar
MikeHTally MikeHTally is offline
Champion
 
Join Date: Aug 2007
Vehicle: 2003 1500 QCSB Hemi 4x2
Location: N. Florida
Posts: 4,464
Default RE: Diagnostic Code P1491

"Radiator Fan Ctrl Relay Circ" Maybe the computer thinks the fan's misbehaving, so it backs off the power?
__________________
2003 1500 QC Hemi

2006 Chrysler 300C
2008 1/2 Mazda Speed3
Reply With Quote
  #3  
Old 10-29-2007, 09:39 PM
Parts/Service's Avatar
Parts/Service Parts/Service is offline
Champion
 
Join Date: Mar 2004
Vehicle: 1993 Ford Mustang LX 5.3
Location: Bremen, GA.
Posts: 2,706
Default RE: Diagnostic Code P1491

This may sound strange, but I have seen this code many times. Check all fusesin the power distribution center under the hood. I bet you find a blown fuse...
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2007, 09:43 PM
Parts/Service's Avatar
Parts/Service Parts/Service is offline
Champion
 
Join Date: Mar 2004
Vehicle: 1993 Ford Mustang LX 5.3
Location: Bremen, GA.
Posts: 2,706
Default RE: Diagnostic Code P1491

I think that it is fuse # 39.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2009, 07:06 PM
matthewbeard's Avatar
matthewbeard matthewbeard is offline
Veteran
 
Join Date: Dec 2007
Vehicle: 2002 Ram 1500 Quad cab long bed
Location: Ellsworth AFB, SD
Posts: 372
Default

Bump -

Just had this happen, headed out to check the Fuse.
__________________
2002 1500 QCLB 4x4 4.7L, 2008 intake manifold, KC daylighters behind the grill, Flowmaster 40 series, 2" level kit, SX8000 Nitro shocks, 33x11.5r17 Maxxis Buckshot Radial Mudders
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2009, 08:23 PM
matthewbeard's Avatar
matthewbeard matthewbeard is offline
Veteran
 
Join Date: Dec 2007
Vehicle: 2002 Ram 1500 Quad cab long bed
Location: Ellsworth AFB, SD
Posts: 372
Default

update: Fuse was blown, replaced still didn't fix. manual says relay could also be bad. ordered up a relay should be in by thursday
__________________
2002 1500 QCLB 4x4 4.7L, 2008 intake manifold, KC daylighters behind the grill, Flowmaster 40 series, 2" level kit, SX8000 Nitro shocks, 33x11.5r17 Maxxis Buckshot Radial Mudders
Reply With Quote
  #7  
Old 01-13-2010, 05:03 PM
seabass202's Avatar
seabass202 seabass202 is offline
Veteran
 
Join Date: Jan 2008
Vehicle: 1997 Dodge Ram 1500 5.9 4x4 ex cab short bed
Location: Rotonda West, Florida
Posts: 294
Default

I know this is an older thread but it is just what I have going on right now. Code p1491 and a blown #39 25a fuse ( a/c condenser fan motor relay ). will get fuse tomorrow and see if anything else acts up. however I have two questions my scanner says code p1491 is "mfg installed emission control system" also would this have anything to do with my heat/ blend door or something acting up...NO HEAT. if so that would be great 'cause I dont wanna tear into this dash! and this is on my 02 3rd gen

Last edited by seabass202; 01-13-2010 at 05:17 PM..
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2010, 05:28 PM
ramhunter9 ramhunter9 is offline
Banned
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 5,521
Default

wow!! a fella that used the search function before posting a new thread ...I give you a big AT-A BOY on this one ...come on guys lets help him out....i know he is a 2nd genner maby this can be moved over their fo support??
Reply With Quote
  #9  
Old 01-14-2010, 05:29 PM
seabass202's Avatar
seabass202 seabass202 is offline
Veteran
 
Join Date: Jan 2008
Vehicle: 1997 Dodge Ram 1500 5.9 4x4 ex cab short bed
Location: Rotonda West, Florida
Posts: 294
Default

I replaced the fuse, it is holding, probably just to much resistance one frozen morning and it popped.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-15-2012, 12:00 PM
GixxerNate GixxerNate is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Default

I'm having the same problem, has anyone successfully fixed the issue?

02 Ram 1500, 4.7 automatic, almost 167k miles
Check engine light is on. Fan was not working and fuse 39 was blown. Replaced the fuse, swapped the relay, and cleared the CEL. Now the fan works, but the CEL stays on with the same p1491 code. I've read about other issues with the wiring inside the fuse box corroding. Think this could be related? Open to suggestions.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-15-2012, 04:01 PM
Got_Mitch's Avatar
Got_Mitch Got_Mitch is offline
Professional
 
Join Date: Aug 2008
Vehicle: 08 1500 QC 5.7 hemi
Location: Red Deer, Alberta
Posts: 249
Send a message via MSN to Got_Mitch
Default

well once everything is fixed and changed, did you do a code erase, to see if it comes on again or not? Ive had issues like that where all it needed was a refresh on the codes, and things went back to normal.

GJ on finding old thread to btw.
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 11-15-2012, 04:24 PM
cullyboy87 cullyboy87 is offline
Rookie
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 67
Default

this happened to me and i checked all fuses and relays. i did notice however that the fuse was hot to the touch and replaced it anyways. the same thing happened when i put in a new relay, so i disconnected the fan and the relay cooled down, so then i took my power probe and put it to the fan a low and behold the fan wasnt accepting the current therefore making the relay hot. new condesor fan assemmbly, 48.00 bucks shiped. took the old one apart and the motor has some burnt windings in it, so know i have extremely cold ac.thought that might help a lil
Reply With Quote
  #13  
Old 11-15-2012, 08:28 PM
GixxerNate GixxerNate is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Default

The CEL came on yesterday morning. I scanned for the code, then did a quick Google search. That's where I found info about the fuse and relay. This morning I changed the fuse, swapped the relay, then I cleared the CEL. I started the truck and the light was out with the fan working. Went to lunch and the CEL came on as soon as I started the truck. Fan still works and the fuse isn't blown. This is why I'm confused, everything is working but p1491 code is thrown. I'll try clearing the code again and if that doesn't work I'll investigate the motor.

Thanks for the ideas guys, ill post back if I find anything else.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-18-2012, 10:17 PM
GixxerNate GixxerNate is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Default

Update: I do believe as Got_Mitch stated, the truck needed a refresh period. The light went off by itself and has been off for 3 days so far.
Reply With Quote
  #15  
Old 12-20-2012, 06:50 PM
Mark Komo's Avatar
Mark Komo Mark Komo is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Vehicle: 2002 Dodge Ram Quad 1500 4x4
Location: Chicago
Posts: 2
Default

Yeah, my truck threw this code yesterday. Gonna replace the fuse and see whats up. I might add the fan was replaced 2x already. Once under warranty, once at a reduced price. I hate to think I gotta do it again. Will start with the fuse.

Anyone remember the on/off key pattern to get the code to show up in the digital mileage area?
Reply With Quote
  #16  
Old 12-23-2012, 10:29 AM
Mark Komo's Avatar
Mark Komo Mark Komo is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Vehicle: 2002 Dodge Ram Quad 1500 4x4
Location: Chicago
Posts: 2
Default

yeah, the fuse was toast. Put a new one in on Sat am, but Sat night engine light was off. Funny, the little temp gauge didnt change all that much. I guess in the winter time, it doesnt run at all.

Did pull my 21 foot starcraft on a hot july day, with full ac on, and she didnt miss a beat.
Reply With Quote
Old 12-23-2012, 10:29 AM
 
 
 
Reply




Tags
2002, 2003, caravan, check, code, codes, computer, diagnostic, dodge, engine, maintenance, neon, obd, p1491, ram

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 11:20 PM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails