Clicking noise when putting in drive or reverse - DodgeForum.com



3rd Gen Ram Tech 2002-2008 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 2002 through 2008 Rams Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

Clicking noise when putting in drive or reverse

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-16-2009, 09:31 PM
jarhead03's Avatar
jarhead03 jarhead03 is offline
Veteran
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 368
Default Clicking noise when putting in drive or reverse

I have been noticing this wierd clicking or buzzing noise when engaging drive or reverse on my 2wd 1500 hemi. Anyone have an idea of what to check or is this normal? Seems to be shifting fine and engaging into gear just fine but just an annoying noise. lol
Reply With Quote
  #2  
Old 06-18-2009, 05:20 AM
andrew67 andrew67 is offline
Amateur
 
Join Date: Jan 2009
Vehicle: 08 dodge ram
Location: california
Posts: 30
Default

My 08 does that to.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-18-2009, 08:05 AM
MikeHTally's Avatar
MikeHTally MikeHTally is offline
Champion
 
Join Date: Aug 2007
Vehicle: 2003 1500 QCSB Hemi 4x2
Location: N. Florida
Posts: 4,652
Default

Mine does it. Sounds like a motor moving a valve. The Magnaflows drown it out nicely.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-18-2009, 09:19 AM
02Regcab's Avatar
02Regcab 02Regcab is offline
Professional
 
Join Date: Oct 2008
Vehicle: 2011 Ram CC 5.7L 4x4
Location: Acton,Ontario
Posts: 235
Default

I could be wrong but every Dodge ive owned has done that...
I think its something to do with the clutch packs engaging and releasing... do you notice it happen also when rolling up to a light to stop ?

edit....
Not Saying anything is wrong with your transmission im just saying thats the sound it makes...
Hop into a caravan and try does the same thing,, or hop into any dodge really..

Last edited by 02Regcab; 06-18-2009 at 03:22 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-18-2009, 10:26 AM
bigmiah22 bigmiah22 is offline
Veteran
 
Join Date: Jun 2009
Vehicle: 2003 Dodge Ram Quad Cab Laramie 4x4
Location: Rochester Hills MI
Posts: 278
Default

Whenever i shift from park to any gear or neutral to any gear my truck does this, it has since i bought it, i dont think you have anything to worry about
Reply With Quote
  #6  
Old 06-18-2009, 12:49 PM
shadow11's Avatar
shadow11 shadow11 is offline
Veteran
 
Join Date: Feb 2009
Vehicle: 2005 Dodge Ram 1500 Hemi, 2009 Dodge Ram 1500 Hemi
Location: Houston TX
Posts: 250
Default

My truck makes the same noise when shifting into reverse or drive. Its done it since I have owned it so I dont think there is anything to worry about...
Reply With Quote
  #7  
Old 06-19-2009, 04:18 PM
jarhead03's Avatar
jarhead03 jarhead03 is offline
Veteran
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 368
Default Thanks for the replies

I am glad to hear it's a common thing. I wasn't too worried but this is my first dodge product and already had to rebuild the rearend in it so in my mind the next logical problem to listen for was the tranny...lol... other than that it runs great adn shifts around the same mph so I figured it's just something I'd have to live with or learn to ignore. I traded a 96 mustang gt with 180,000 miles on it straight even for the truck so I figure even if I had to replace the tranny and rearend I wouldn't be hurt on the deal at all.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-19-2009, 06:40 PM
Toefur's Avatar
Toefur Toefur is offline
Professional
 
Join Date: Aug 2008
Vehicle: 05 Ram 1500/02 Cavalier S/C
Location: LI, NY
Posts: 180
Default

yup..mine does it too..I took it back to the stealership and I got the "working as intended" speech from the service manager
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad tranny issue, really bad LONEWOLF2007 2nd Gen Durango 4 08-11-2016 04:41 PM
New ram owner with dumb questions dael 3rd Gen Ram Tech 6 06-18-2016 11:49 PM
1995 Dodge Ram 1500 5.9L 4x4 JoshuaYsassi 2nd Gen Ram Tech 63 07-24-2015 01:14 AM
Drive shaft boot IHfarmer3339 2nd Gen Ram Tech 4 07-09-2015 07:57 AM
[General]: no idle on 2004 3.3L type R V6 ydde1937 Dodge Caravan 0 07-06-2015 10:00 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:34 PM.