Truck starts but won't stay running - DodgeForum.com


3rd Gen Ram Tech 2002-2008 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 2002 through 2008 Rams Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

     
Old 08-05-2015, 10:27 PM
How-Tos on this Topic
 
Last edit by: IB Advertising
See related guides and technical advice from our community experts:

Browse all: Electrical Guides
Print Wikipost

Truck starts but won't stay running

Reply
 
 
  #1  
Old 01-01-2011, 11:40 PM
spinner01
spinner01 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: The Great North Wet
Posts: 17
Default Truck starts but won't stay running

This problem just started/ out of the blue ... no prior problems ... truck was running fine when I parked it. I have a '02 Ram 1500 5.9. The truck starts but won't stay running at an idle. If I give it gas it stays running, but as soon as I let off on the gas to let it drop to an idle it dies. No engine lights have come on. Any ideas? Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-02-2011, 10:36 AM
MikeHTally's Avatar
MikeHTally
MikeHTally is offline
Champion
 
Join Date: Aug 2007
Location: N. Florida
Posts: 4,663
Default

Not sure how easy the 5.9s TB is to clean, but it's a start. Air filter, plugs and wires, too.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-02-2011, 05:51 PM
dirtydog's Avatar
dirtydog
dirtydog is offline
Moderate User
Dodge Forum Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Albany, NY
Posts: 10,987
Default

Sounds like your IAC(idle air control) valve is not working properly. This is mounted to your throttle body.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2011, 11:28 PM
rbrumm's Avatar
rbrumm
rbrumm is offline
Veteran
 
Join Date: Mar 2008
Location: North Central Iowa
Posts: 354
Default

I had that happen when my battery went dead...Would not start with a jump unless I had my foot on the gas. new battery and worked fine. Just a thought.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2011, 11:58 AM
weedahoe's Avatar
weedahoe
weedahoe is offline
Hall Of Fame
Hall of Fame Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: South GA
Posts: 19,154
Default

Check for vacuum leaks also as one big enough would cause idle issues and stalling.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-03-2011, 03:23 PM
spinner01
spinner01 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: The Great North Wet
Posts: 17
Default

Thanks guys! It indeed was the battery ... thought I'd start there because it was the easiest. It wasn't dead but I had just unhooked it mount some off-road lights. The battery was getting old so I went ahead and replaced it. I started the truck, kept my foot on the brake and RPM's up. Got out of the driveway and got going about 60 mph and then let it coast. The RPM's dropped and it died but I put it in neutral and started it again while coasting. Took it up to about 60 and did it again. This time the RPM's dropped but not to zero. Ended up coasting at an appropiate RPM and after that it has run just fine!

On another note: Just want to say thanks for all the times (almost 2 yrs now) I have come to this forum for advice and repair info without ever registering and asking a question. This time I was at a complete loss and I registered ... so glad I did! Thanks again all.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-03-2011, 09:29 PM
rbrumm's Avatar
rbrumm
rbrumm is offline
Veteran
 
Join Date: Mar 2008
Location: North Central Iowa
Posts: 354
Default

Glad you got it figured out.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-08-2011, 12:57 PM
roofseller
roofseller is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2
Default

Bought a used 2001 Dodge Ram 1500 Larime. Battery was dead when I bought it. Shady Dealer jumped it, ran it all day yesterday, putting on nearly 200 miles its first day on the road, ran beautiful... came out to goto work today, starts but wont stay unless keep my foot on the gas... help!

VIN: 1B7HC13Z01J504957
Year: 2001
Make: Dodge
Style / Body: Quad Cab 4D
Engine: 5.9L V8 MPI
Country of Assembly: United States
Model: Ram 1500 Laramie SLT / ST

Last edited by roofseller; 09-08-2011 at 01:00 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-08-2011, 08:52 PM
roofseller
roofseller is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 2
Default 2001 Ram 1500 SLT

It was definitely the battery... thanks guys.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-29-2012, 07:26 PM
boosted-fc3s
boosted-fc3s is offline
Professional
 
Join Date: Oct 2011
Location: Illinois
Posts: 198
Default

Add another one to the list today. My truck wouldnt start at the shop that was doing my lower ball joints. It started fine when they brought it in, but couldnt get it running without holding the gas after. Needed a jump to even turn over. I had them put a new battery in and it started right up and ran fine. They were awfully surprised that I came up with a solution after searching the forums for 5 minutes.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
john_2216
3rd Gen Ram Tech
6
11-09-2015 10:42 PM
GENrL_LEESKY
3rd Gen Ram Tech
2
11-01-2015 11:17 PM
TheFist
4th Gen Ram Tech
10
07-17-2015 08:22 AM
mystic.the.sheperd
Dodge Nitro
4
07-11-2015 10:10 AM
RM-D150
1st Gen Ram Tech
1
07-04-2015 09:23 AM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:45 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send