Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 3rd Gen Ram Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


3rd Gen Ram Tech 2002-2008 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 2002 through 2008 Rams Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

2007 Ram quit while driving.

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-13-2012, 07:29 PM
zteeters zteeters is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default 2007 Ram quit while driving.

Running 50 mph truck just cut off? code on dash P0340.. I replaced cam sensor still no start.. engine cranks but no start.. anybody deal with this before, local garage suggested engine replacement?? need help. 5.7 hemi eng
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!

Last edited by zteeters; 02-13-2012 at 08:28 PM..
Reply With Quote
  #2  
Old 02-13-2012, 10:51 PM
weedahoe's Avatar
weedahoe weedahoe is offline
Site Moderator
Dodge Forum Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Vehicle: 04 Dodge Ram QC
Location: South GA
Posts: 18,822
TrickedOut DodgeRam Weedahoe1977
Send a message via AIM to weedahoe Send a message via MSN to weedahoe Send a message via Yahoo to weedahoe
Default

Local shop suggested engine replacement huh? And I guess they want to sell it to you and install it for you too huh?

IDK bout the code off hand but if you didnt sling a rod through the block then keep your current engine and find another shop.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-13-2012, 11:22 PM
showtimeweber's Avatar
showtimeweber showtimeweber is offline
Amateur
 
Join Date: Jul 2011
Location: Houston, TX
Posts: 44
Default

Sounds like the shop was hopping you were stupid and they could make a quick buck.
__________________
'00 Dakota 3.9L Auto
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2012, 11:52 PM
PRADO PRADO is offline
Professional
 
Join Date: Dec 2011
Vehicle: 03 ram 1500 qc hemi 4x4
Location: socal
Posts: 128
Default

Check ur wiring make sure a rat didnt chew it up. And it could also be the crankshaft position sensor or the pcm.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-14-2012, 09:45 AM
zteeters zteeters is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default

Nope no rod thru the block... going to try a new PCM next will update when that is installed.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-14-2012, 10:14 AM
DodgeCares's Avatar
DodgeCares DodgeCares is offline
Record Breaker
 
Join Date: Jul 2011
Location: Mopar HQ
Posts: 1,680
Default

Quote:
Originally Posted by zteeters View Post
Running 50 mph truck just cut off? code on dash P0340.. I replaced cam sensor still no start.. engine cranks but no start.. anybody deal with this before, local garage suggested engine replacement?? need help. 5.7 hemi eng

Zteeters,

There was a TSB regarding P0340 that involved a PCM flash. I am posting it below in case it could help with your issue.

NUMBER: 18-014-09 REV. A
GROUP: Vehicle Performance
DATE: November 6, 2009


SUBJECT:
FLASH: ESP System May Prematurely Activate Momentarily When Negotiating A Curve
Or MIL Illumination Due To Diagnostic Trouble Code P0340, P0344 or P0116
OVERVIEW:
This bulletin involves selectively erasing and reprogramming the Powertrain Control
Module (PCM) with new software.
MODELS:
2004 - **2007** (HB) Durango
**2007 (HG) Aspen**
**2007 (DR) Ram Truck
2005 - **2007** (WK) Grand Cherokee
2005 - **2006** (WH) Grand Cherokee (International Markets)
2006 - **2007** (XK) Commander
2006 - **2007** (XH) Commander (International Markets)
2004 - 2006 (KJ) Liberty
NOTE: **This bulletin applies to the HB/HG/WK/WH/XK/XH/KJ vehicles equipped
with a 3.7L, 4.7L or 5.7L engine (sales code EKG, EVA, EVD, EZB or EZA).**
NOTE: **This bulletin applies to the DR vehicles equipped with a 5.7L engine (sales
code EZB).**
SYMPTOM/CONDITION:
The customer may experience a premature and momentary activation of the Electronic
Stability Program (ESP) system. The premature activation of the ESP system may or may
not be accompanied with the illumination of the ESP indicator lamp located in the
instrument cluster. The customer may experience the momentary ESP system activation
on a “clover leaf” type turn, at speeds of approximately 25 to 40 MPH (40 to 64 KPH). This
could also be described as a lack of throttle response or hesitation. Driving over speed
bumps at a slight angle can also cause the same ESP event accompanied by lack of
throttle response. The customer may also complain of low idle speed.
The customer may also experience MIL for one of the following Diagnostic Trouble Code:
i. P0340 - Camshaft Position Sensor Circuit - Bank 1 Sensor 1
ii. P0344 - Camshaft Position Sensor Intermittent - Bank 1 Sensor 1
iii. P0116 - Engine Coolant Temperature Sensor Performance
__________________
Regina

U.S. Top Care
Chrysler Group LLC
Reply With Quote
  #7  
Old 02-15-2012, 12:19 AM
zteeters zteeters is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default

Thanks for the info Chris...I will check into that.
In the mean time. Can anyone tell me if I can use ecm part# 05094893AB... My part# is 05094402AI I have an 2007 Ram 1500 4X4 5.7L Hemi..
Reply With Quote
  #8  
Old 02-15-2012, 04:02 PM
zteeters zteeters is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default

Well No luck replaced the ECM/PCM with a brand new one.. still cranks but no start.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-17-2012, 05:10 PM
zteeters zteeters is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 8
Default

Well spent most of the afternoon pulling the front of the engine apart..... What I found was disturbing to say the least.... Timing chain is in pieces...Chrysler says
" Sorry about your luck" it is no longer under warranty.. 53000 miles chain should not have broke in my opinion. but hey who am I ?

To see the damage click the link, I could not post the image>?

http://imageshack.us/photo/my-images...7dodgeram.jpg/

Last edited by zteeters; 02-17-2012 at 05:17 PM..
Reply With Quote
  #10  
Old 02-17-2012, 08:22 PM
jbird720 jbird720 is offline
Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Vehicle: 2005 Dodge Ram 1500 SLT
Location: Florida
Posts: 78
Default

Crazy thought. Bad transponder in your key??
If you use a key without the transponder, it'll turn over. But will not start.
Reply With Quote
Old 02-17-2012, 08:22 PM
 
 
 
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 01:54 AM.

© Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails