Go Back   DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > Dodge Cummins Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Dodge Cummins Diesel Discuss all generations of Cummins Diesel powered Ram's within Dodge Diesel Forum.

Hard Starting 06

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-10-2008, 07:43 PM
Mr.Inferno Mr.Inferno is offline
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2008
Location:
Posts: 24
Default Hard Starting 06

Does anyone have any idea's why my cummins starts hard occasionaly? Today it did it twice. And what I mean by hard starting is that if it sets for a little bit, say 5-10 minutes it seems, when I try to start it it will crank and crank to the point to where you want to stop cranking and try it again, but then all of a sudden it just takes off. NO Codes or anything other than the P0514 code, which is nothing apperently. No check engine lights or anything of that nature. Any ideas out there. less than 1000 miles on new injectors. Thanks
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
__________________
MR. Inferno
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2008, 08:12 PM
04QC4X4 04QC4X4 is offline
Captain
Garage is empty, add now
 
Join Date: Aug 2007
Location: Amarillo, TX
Posts: 569
Default RE: Hard Starting 06

Fuel Filter? Mine gets a little harder to start when its time for new fuel filter.
__________________
2008 Quad Cab 4X4
5.7L HEMI Lone Star Edition
Auto, 3.92's, Short Bed
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2008, 08:13 PM
Cumminnotstrokin Cumminnotstrokin is offline
Professional
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 199
Default RE: Hard Starting 06

I had that problem a wile back the dealer had me put fuel additive it the tank and it went away. now I add it every other tank
__________________
2006 Quad cab 4X4 CTD Auto tranny long bed Air bags
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2008, 08:25 PM
04QC4X4 04QC4X4 is offline
Captain
Garage is empty, add now
 
Join Date: Aug 2007
Location: Amarillo, TX
Posts: 569
Default RE: Hard Starting 06

P0514 is for Battery Temperature Sensor Circuit Range/Performance.

Just FYI.
__________________
2008 Quad Cab 4X4
5.7L HEMI Lone Star Edition
Auto, 3.92's, Short Bed
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2008, 09:28 PM
Aero Ram Aero Ram is offline
All Star
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Location: Oklahoma (Stuck in Florida)
Posts: 890
Default RE: Hard Starting 06

I've had that problem since I got it... dealer has no clue I've never triped a code either...

It justs turns over and over I won't hold for but about ten seconds

if it doesn't start right away like normal I've found aquick tap to the go pedal usually gets it goin....

Only happens randomly sometime 2-3 times in a night or mabye weeks apart...never does it on a cold start though only when its been off for less than say an hour or before cooled off...

I just live around it, it runs fine once it starts and always starts just takes a few turns sometimes...
__________________
2006 Q/C 2500 4x4 CTD
K&N Intake
Muffler Delete & 5" Tip
Smarty Jr.
RECON Smoked Cab Lights
2" HBS Coil Spacers
35x12.50 ProComp Xtreme A/Ts

Reply With Quote
  #6  
Old 01-10-2008, 09:32 PM
Aero Ram Aero Ram is offline
All Star
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Location: Oklahoma (Stuck in Florida)
Posts: 890
Default RE: Hard Starting 06

BTW my uncle has the same truck and had this problem and finally found out his battery that goes to the starter was bad and it was trying to pull current from the other battery, he changed um both and never had a problem...

I checked mine and both are good though, wierd deal

Haven't had a hard start for a good month now though...since its cooled off outside
__________________
2006 Q/C 2500 4x4 CTD
K&N Intake
Muffler Delete & 5" Tip
Smarty Jr.
RECON Smoked Cab Lights
2" HBS Coil Spacers
35x12.50 ProComp Xtreme A/Ts

Reply With Quote
  #7  
Old 01-10-2008, 09:35 PM
NickBeek NickBeek is offline
Record Breaker
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2006
Location: Upstate, SC
Posts: 1,809
Default RE: Hard Starting 06

Mr. Inferno and Aero are both of your trucks 6 speeds? Cause mine is and it does it sometimes too. There was a couple threads about it on several forums I visit. IIRC there is a flash out to fix the problem. There were one or two before it that didn't work, then the last one they came out with supposedly worked. This flash only pertains to 6 speeds though. I have not had it done because mine tows great and gets better than average mileage and I don't want to chance any of that changing.
__________________
2006 Ram 2500 CTD SLT 4X4 Thunder Road 6 Speed QCab LWB Mineral Grey, High Idle Feature. Smarty Jr, Grand Rock 6" miter cut stacks, silencer ring gone, gutted torque tube.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-10-2008, 09:58 PM
Aero Ram Aero Ram is offline
All Star
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Location: Oklahoma (Stuck in Florida)
Posts: 890
Default RE: Hard Starting 06

Thanks I'll Check DC For an update didn't think of that....
But I got an Auto...so who knows
__________________
2006 Q/C 2500 4x4 CTD
K&N Intake
Muffler Delete & 5" Tip
Smarty Jr.
RECON Smoked Cab Lights
2" HBS Coil Spacers
35x12.50 ProComp Xtreme A/Ts

Reply With Quote
  #9  
Old 01-10-2008, 11:51 PM
ZmanTRX4 ZmanTRX4 is offline
Professional
Garage is empty, add now
 
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 153
Default RE: Hard Starting 06

my 06 did the same thing when i bought it with 17000 miles on the clock. I couldn't stand it cuz people would look at me like i was driving an old clunker cuz it would crank and crank. I finally saw that there was a TSB on it so i took it to the dealership and they reflashed the computer with new updates and it hasn't done it since! I've got almost 30000 miles on it now and it's never done it once. I suggest talking to your dealer and seeing if they can do the same thing. Worked great and didn't cost me a dime.
__________________
2007 1500 QC 4x4
Hemi B/H
Inferno Red
Reply With Quote
  #10  
Old 01-11-2008, 12:26 AM
tonyslaramie tonyslaramie is offline
Professional
Garage is empty, add now
 
Join Date: Dec 2006
Location: Issaquah, WA
Posts: 149
Default RE: Hard Starting 06

Quote:
ORIGINAL: ZmanTRX4

my 06 did the same thing when i bought it with 17000 miles on the clock. I couldn't stand it cuz people would look at me like i was driving an old clunker cuz it would crank and crank. I finally saw that there was a TSB on it so i took it to the dealership and they reflashed the computer with new updates and it hasn't done it since! I've got almost 30000 miles on it now and it's never done it once. I suggest talking to your dealer and seeing if they can do the same thing. Worked great and didn't cost me a dime.
YES! I did the same thing... I was apprehensive at first but then I made a buddy at a Chrysler store and heflashed the ECM via warranty and it has not had exessive crank time since.
__________________
Tony

2006 CTD 6spd 3.73 Smarty Sr.



Reply With Quote
Old 01-11-2008, 12:26 AM
Reply
 
 
 




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 05:19 AM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2