1999 2500 5.9 accelerator issue - DodgeForum.com


Dodge/Ram Diesel Discussions on all generations of Cummins Diesel powered Rams plus the new Eco Diesel

1999 2500 5.9 accelerator issue

Reply
 
 
  #1  
Old 02-03-2017, 11:01 PM
jmccormick1683
jmccormick1683 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2
Default 1999 2500 5.9 accelerator issue

Ok, anyone with info is up for a reward. My 2500 has 215k miles and in November started having a intermittent issue with a very touchy accelerator. The truck runs idles very smooth, runs horrible until about 2300 RPM then runs like a dream until you let of the pedal even slightly. Shutting the truck off and restarting it would solve the issue for a while. Then we had to disconnect the battery to "fix" it. Now it does it constantly. APPS tested normal for all 6 contacts and no check engine light has ever come on. Batteries and charging system tested ok but there is draw which has no pattern. The truck will sit for a week and start great then two days later dead as a doornail. The "wait to start" light has a bit of a delay now which it didn't in the beginning. This truck has no mods and has been very reliable until now. I have heard the a boost sensor can trigger no code but cause the motor to perform poorly. My mechanic believes he has narrowed it down to the pcm but $800 is quite the guess investment. Has anyone come across this problem and seen it through to the fix? I am serious about the reward, we need our truck right now. Thank you.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-18-2017, 02:10 AM
Barney Roca
Barney Roca is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 7
Default Ecu, pcm after market computer

there are companies that you can send the computer too and they will either test it for $90 or rebuild it for $150. I am not sure that will address the problem you have but if you in fact need a computer there are after market parts that are very reasonable. There are rumors around the internet these engines like to burn up computers. Good luck
Reply With Quote
  #3  
Old 03-18-2017, 11:20 AM
jmccormick1683
jmccormick1683 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2
Default

Tried that and two different companies flashed them incorrectly. Another sent me a bad ECM. Finally ponied up and bought one from Cummins, dealer flashed it and it was done in 24 hours. This after three months of smaller shops diagnosing and then changing their diagnosis. New ECM is working and the truck runs better than ever.

Symptoms- No wait to start light, very touch accelerator but idles normal, no wipers, no acceleration when pressing on pedal.
Reply With Quote
 
 
Reply



Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:36 AM.