1993 dakota 3.9l magnum, poor gas mileage - DodgeForum.com


Notices

1st Gen Dakota '96 & Older Dakota's

1993 dakota 3.9l magnum, poor gas mileage

Reply
 
 
  #1  
Old 09-20-2011, 03:12 AM
smiley_1612
smiley_1612 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: MN
Posts: 4
Default 1993 dakota 3.9l magnum, poor gas mileage

I got a 1993 dakota with the 3.9, 200,000 miles on it. When i first got it a few years ago, i was getting 16-20 mpg pretty consistantly. Then all of a sudden it dropped to 9-11 mpg. Never lost any power, still runs great but the exhaust smells funny, like its rich and its a very strong smell. No check engine lights ever come on. No smoke. No cat converter. Recently replaced plugs, wires, cap and rotor. Replaced air filter also. What should I do next?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-20-2011, 05:52 AM
4x4Dakota93
4x4Dakota93 is offline
Veteran
 
Join Date: Oct 2009
Location: Corpus Christi, TX
Posts: 258
Default

O2sensor could of failed, I also have a 93 3.9, and I've never seen a check engine light, did u manually check for codes? Key in ignition, on off on off on off on, wait and count slow flashes then fast flashes for codes?
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2011, 12:40 AM
smiley_1612
smiley_1612 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: MN
Posts: 4
Default

Thanks for the reply, i found some codes stored in there. Turns out i got 51 for oxygen sensor stuck on lean position, 21 for oxygen sensor circuit, 32 for EGR system, and 12 for memory standby power lost. What does the code 12 do?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2011, 12:54 AM
dodgerules86's Avatar
dodgerules86
dodgerules86 is offline
Champion
 
Join Date: Dec 2003
Location: Sycamore, Illinois (displaced to Arkansas)
Posts: 4,120
Default

Don't worry about code 12. Pretty much comes up all the time (it's supposed to mean battery disconnected within last 100-or-so key-on's, but, it usually appears all the time).
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2011, 03:28 PM
kahanabob
kahanabob is offline
Captain
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 582
Default

my 90 also has bad mileage, checked codes (first time ever) see blinking check engine light but what am i looking for in the blinks, all look the same to me and all run together?
don't mean to hijack here but my issue is like posters.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-21-2011, 10:04 PM
g. man's Avatar
g. man
g. man is offline
Veteran
 
Join Date: Apr 2011
Location: Idaho
Posts: 259
Default

OP- Probably need to replace O2 sensor. My mileage increased when I did mine. And from the codes, that's a good bet.

-There is a good write up in the FAQ.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2011, 09:59 PM
smiley_1612
smiley_1612 is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: MN
Posts: 4
Default

Pulled EGR valve out and found the stem was locked up. Put a new one in and it works good now. Still gotta do the o2 sensor yet.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-03-2012, 01:43 PM
Womanji
Womanji is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Default

Having the same gas mileage problem with my step-sons Dakota. have replaced the egr and the map sensor but it has not helped the mileage at all. Will try the o2 sensor next I guess. Extremely frustrating for a first semester college student spending all his money on gas, he only gets about 7 mpg.
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
onemore94dak
1st Gen Dakota
6
03-02-2017 08:46 PM
2 Dodge Vans
K-Cars
2
09-29-2015 10:18 AM
Alacoque
1st Gen Dakota
24
07-31-2015 02:24 PM
keastlick
1st Gen Dakota
0
07-15-2015 02:55 AM
ruben7913
2nd Gen Dakota
1
07-10-2015 05:00 PM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 02:20 AM.