Temp gauge doesn't work - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Dakota > 1st Gen Dakota
Reload this Page > Temp gauge doesn't work
Notices
1st Gen Dakota '96 & Older Dakota's

Temp gauge doesn't work

Reply

 
 
  #1  
Old 01-11-2007, 02:10 PM
89 dakota
89 dakota is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 210
Default Temp gauge doesn't work

What might be the problem? Thermostat? Gauge itself? The temp gauge in this truck has never worked and i would like for it to work properly. It REALLY bothers me that it doesn't work.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 01-11-2007, 03:44 PM
jonnymagnum's Avatar
jonnymagnum
jonnymagnum is offline
Grand Champion
Join Date: Sep 2005
Location: ontario, canada
Posts: 6,645
Default RE: Temp gauge doesn't work

it's probly your coolant temp sensor. you will have 2 of them. the one on the front of the engine by the rad hose is for your computer to sense when your motor is warmed up. and the one near the back of the engine will be for your guage. I would try that one. it could either be the sensor it's self or a loose wire. if it's not that, then it's yor guage. but I bet its just your sensor.

mine doesnt work either, but aslong as I get heat. I'm not too worried about it
 
Reply With Quote
  #3  
Old 01-11-2007, 03:46 PM
Mr_Shorty
Mr_Shorty is offline
Rookie
Join Date: Nov 2006
Location: Deer Park, TeXas
Posts: 67
Default RE: Temp gauge doesn't work

try grounding out the signal wire from the sender unit. If the sender is bad, but the gauge works it will peg the needle.



Later Daze,
Shorty
 
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2007, 04:03 PM
89 dakota
89 dakota is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 210
Default RE: Temp gauge doesn't work


ORIGINAL: jonnymagnum

it's probly your coolant temp sensor. you will have 2 of them. the one on the front of the engine by the rad hose is for your computer to sense when your motor is warmed up. and the one near the back of the engine will be for your guage. I would try that one. it could either be the sensor it's self or a loose wire. if it's not that, then it's yor guage. but I bet its just your sensor.

mine doesnt work either, but aslong as I get heat. I'm not too worried about it

could you post a pic of where it is in the engine bay. In my haynes manual it only shows the front one.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2007, 11:51 PM
dodgerules86's Avatar
dodgerules86
dodgerules86 is offline
Champion
Join Date: Dec 2003
Location: Sycamore, Illinois (displaced to Arkansas)
Posts: 4,120
Default RE: Temp gauge doesn't work

Like jonnymagnum said, you do have two coolant temperature sensors (one for the gauge, one for the computer). However, all the information I have places both temperature sensors at the front of the motor. The one for the computer is to the left (drivers side) of the upper coolant hose, while the one for the gauge is to the right (passengers side) of the upper coolant hose. The one for the computer is a two-wire connector, while the one of the gauge only have 1 wire running to it (and is typically violet).
 
Reply With Quote
  #6  
Old 01-15-2007, 04:37 PM
89 dakota
89 dakota is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 210
Default RE: Temp gauge doesn't work

O.K..... so i found the sending unit but how do I get it out? I can barley get my hand in there. In my manual it says just to unscrew it but it seems like you have to take the wire off first right? I don't wanna wreck anything.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2007, 04:40 PM
jonnymagnum's Avatar
jonnymagnum
jonnymagnum is offline
Grand Champion
Join Date: Sep 2005
Location: ontario, canada
Posts: 6,645
Default RE: Temp gauge doesn't work

ya, take the wire off first and soak the threads in penentrating fluid and let sit for a couple minutes. then try to take it out. since it's probly the original one. it will be stuck in there good.
 
Reply With Quote
  #8  
Old 01-17-2007, 06:45 PM
89 dakota
89 dakota is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 210
Default RE: Temp gauge doesn't work

How the hell do I get the sending unit out!!? The only way I got the wire off was with a long pair of needle nose pliers. I can't get my hand in there and I don't wanna wreck the old sending unit. I know there has to be a way to do this obviously, I'm just not seeing it.

Please help
 
Reply With Quote
  #9  
Old 01-18-2007, 05:39 AM
dodgerules86's Avatar
dodgerules86
dodgerules86 is offline
Champion
Join Date: Dec 2003
Location: Sycamore, Illinois (displaced to Arkansas)
Posts: 4,120
Default RE: Temp gauge doesn't work

ORIGINAL: 89 dakota

How the hell do I get the sending unit out!!? The only way I got the wire off was with a long pair of needle nose pliers. I can't get my hand in there and I don't wanna wreck the old sending unit. I know there has to be a way to do this obviously, I'm just not seeing it.

Please help
IIRC, I used a flat-tip screw driver to undo the electrical connector. Than, I used a deep socket (around size 13 I think) to get the actual sensor out of the block. Its a little tricky to keep the sensor in the socket to clear everything thats in that area (coolant hose, alternator, and everything else), but is definitly do-able.
I know, its not the easiest thing in the world, but I can think of things a lot worse.
 
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
LONEWOLF2007
2nd Gen Durango
5
12-06-2016 04:04 PM
SteveTangential
1st Gen Ram Tech
4
09-10-2015 10:38 AM
bombera77
Dodge Caravan
1
07-09-2015 01:03 PM
mp2000
Dodge Caravan
0
07-07-2015 01:25 AM
tracyballard
Dodge Caravan
0
07-04-2015 02:00 PM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 04:46 AM.