Go Back   DodgeForum.com > Dodge Cars > Dodge Avenger > 1995-2000 Dodge Avenger
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1995-2000 Dodge Avenger The Dodge Avenger had smooth styling in addition to solid craftmanship. To this day you can find Dodge Avenger enthusiasts proud to show of their gems.

Tach and speedometer not working

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-17-2007, 11:57 PM
brotherbluto brotherbluto is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 8
Default Tach and speedometer not working

My tach, speedo, and temp gauge quit working. My fuel gauge still works. I checked all my fuses and they're all ok. Bought a used cluster off ebay and plugged it in, same thing. Any way of testing the intsrument cluster? Ideas?
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on Dodge Forums!
__________________
nothing is constant
Reply With Quote
  #2  
Old 01-18-2007, 07:06 AM
silvercoupe97's Avatar
silvercoupe97 silvercoupe97 is offline
Uber Moderator
Dodge Forum Moderator
 
Join Date: Jun 2005
Vehicle: 1997 Avenger ES
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 2,307
Default RE: Tach and speedometer not working

You can find by following the circuit to test with a 1.5V battery. I've used a 9V before...but it was drained down to 5V Click the image to open in full size.
Are you sure you're cluster is pressed all the way in? Are you sure the plugs (behind the cluster) didn't get pushed back? They are easy enough to do so, that's why I ask. What was the last thing that you did that may have caused the issue?
__________________
Thanks,
John
Reply With Quote
  #3  
Old 01-19-2007, 02:13 AM
brotherbluto brotherbluto is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 8
Default RE: Tach and speedometer not working

The car is a '96, 2.0 with a manual trans. I bought the car with a bad trans and changed it with a trans out of a '99. I drove it home and it worked fine, even the cruise worked. Other than cleaning the battery terminals, thats about all I did to it.
I guess I could start poking around to see which circuit feeds the tach and speedo and go from there. It sure seems like the cluster is being plugged in all the way and all the plugs look like they're seated right.
__________________
nothing is constant
Reply With Quote
  #4  
Old 01-21-2007, 05:04 AM
brotherbluto brotherbluto is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 8
Default RE: Tach and speedometer not working

Anyone know where i can get a wiring diagram for the engine compartment for a '96?
__________________
nothing is constant
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2007, 06:41 PM
brotherbluto brotherbluto is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 8
Default RE: Tach and speedometer not working

Anyone know where i can get a wiring diagram for the engine compartment for a '96?
__________________
nothing is constant
Reply With Quote
  #6  
Old 04-12-2007, 03:23 PM
brotherbluto brotherbluto is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 8
Default RE: Tach and speedometer not working

I thought I should post that I fixed my problem. I copied a wiring diagram from the auto shop at the local highschool. The tach, speedo, and temp sensor wires run together from the engine compartment to the cluster with only one connector on the way. Located behind the radio, connection C23 was diconnected. Plugging it back in and securing it with a ziptie sovled my problem.
__________________
nothing is constant
Reply With Quote
Old 04-12-2007, 03:23 PM
 
 
 
Reply




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Join DodgeForum
Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -4. The time now is 06:30 AM.

Internet Brands, Inc.


Contact Details & Emails