2000 durango starts and dies - DodgeForum.com


Notices

1st Gen Durango 1998 - 2003 Durango's

2000 durango starts and dies

Reply
 
 
  #1  
Old 07-01-2009, 11:57 AM
duranger
duranger is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Default 2000 durango starts and dies

My 2000 Durango has been running fine until last night. I got in and started it, it kicked off, and then died. I can start it and give it gas and it will continue to run, but smells rich and if i let off the gas, it dies. What gives?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-01-2009, 01:02 PM
kev2
kev2 is offline
Veteran
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 339
Default

I am guessing a 4.7?

simple things first...
Is the CEL on? try to get codes anyway, easy key trick should work.
Vehicle is STOCK, no remote or aftermarket alarm?
Any dead/discharged battery issue?

somethings to get started Without above info:
TRY starting and holding throttle @1000rpm for several min and slowly relaesing to idle....

Thinking TPS but cannot just guess.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2009, 01:12 PM
thedodgeguy
thedodgeguy is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: new hampshire
Posts: 3
Default durango wont stay running

I just want to piggy back off kev it shounds like tps to me but by keeping the idle at 1000 rpm it will relearn idle thats what he is having you do. I have also seen the coolant temp sensor do that to the dakota and durango. I also suggest keeping the idle up and getting it normal operating temp and see if it stays running. if it does maybe coolant temp sensor. Good luck!
Reply With Quote
  #4  
Old 07-01-2009, 03:36 PM
Dans01Durango's Avatar
Dans01Durango
Dans01Durango is offline
Record Breaker
Dodge Forum Moderator
 
Join Date: Dec 2006
Location: NY NY
Posts: 1,508
Default

X2 for kev and guy. I've had that problem a few times. Keep the throttle up and drive for a bit. It should take care of the problem.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2009, 05:52 PM
Wh1T3_W45P's Avatar
Wh1T3_W45P
Wh1T3_W45P is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Michigan
Posts: 48
Default

I just got done with that problem, myn was my SKIM, (Security Kill Ignition Moduale). I used a spare key and it locked my fuel pump. So I reset it, by disconnecting my batt. and depressing my brake for 1min. And it worked perfect, but if thats not it, it is probably what they said ^^^^^^.
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
superadam12003
1st Gen Durango
3
08-01-2015 09:30 AM
V_pecak
Dodge Stratus
1
07-18-2015 10:43 AM
herche54
2nd Gen Ram Tech
13
07-17-2015 04:38 PM
davebenn52
1st Gen Durango
0
07-07-2015 11:48 PM
ydde1937
Dodge Caravan
0
07-06-2015 09:00 PM



Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 07:27 PM.