map sensor problems? - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge Vans & CUVs > Dodge Caravan
Reload this Page > map sensor problems?
Dodge Caravan The Dodge Caravan is the best selling mini van from Dodge. How many Dodge Caravan owners here at DodgeForum.com would agree? Discuss it now!

map sensor problems?

Reply

 
 
  #1  
Old 08-06-2009, 12:42 PM
bullet1118
bullet1118 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Posts: 11
Default map sensor problems?

Hey all, I'm having map sensor code 0108. van idles very bad tach just jumps up and down and so does the engine. I can't go faster than 45mph. Van lurches forward when stopped at a light and act like it wants to stall. I replace the map sensor twice and replace the tps sensor and still same problem. Funny thing is I can drive the van in auto stick and drive a fast as I want. Also getting black smoke out the exaust. When I put the new map sensor on I reset everything disconneted the battery and everything was fine for a day or two then map code came back. All this happen initially after a gas fill up. 02 caravan 3.8l Getting ready to take it to the dealer before I found this site. Thanks for any help
 
Reply With Quote
  #2  
Old 08-06-2009, 06:05 PM
kev2
kev2 is offline
Veteran
Join Date: Apr 2009
Posts: 339
Default

P0108 (M)
Manifold Absolute Pressure/Barometric Pressure Circuit High Input
MAP sensor input above maximum acceptable voltage



where does it say change ANYTHING? codes do not mean chnge a component....this COULD BE a sensor seeing an out of "range" reading....
low vac = hi voltage.....

>any other codes?
>1st what is ENG vac reading ?
I would look for a vacuum leak. try the old spray trick to locate a leaking area/component.....
 
Reply With Quote
  #3  
Old 08-06-2009, 07:29 PM
rabbler
rabbler is offline
Record Breaker
Join Date: Jul 2007
Location:
Posts: 1,488
Default

Look for a broken wire in the MAP harness or bad contact at the connector to the sensor.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 08-06-2009, 08:26 PM
kev2
kev2 is offline
Veteran
Join Date: Apr 2009
Posts: 339
Default

PROBE AND post Voltage use a DVOM...
back probe vio/brn wire at map sensor....signal to PCM
back probe org/pnk*....... should be 5v (referance)

* might be pnk/yellow.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 08-10-2009, 12:23 PM
bullet1118
bullet1118 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Posts: 11
Default

I tried the spray trick didn't see anything. I have someone looke at it and the pcm is bad he's going to try and get me one. I don't have anything to check the voltage. Codes I'm getting now are 1684 battery code thing, 0123, 108, and 1598
 
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
herche54
2nd Gen Ram Tech
17
07-23-2017 06:22 PM
95Ram2500v10
2nd Gen Ram Tech
5
01-31-2016 11:09 PM
superadam12003
1st Gen Durango
3
08-01-2015 09:30 AM
PyroVicious
Dodge Caliber
2
07-16-2015 07:45 PM
colons3499
Dodge Neon
0
07-09-2015 03:57 PM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 02:55 AM.