97 Ram Blower motor problem - DodgeForum.com


2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

97 Ram Blower motor problem

Reply
 
 
  #1  
Old 07-15-2013, 07:45 PM
nick97ram's Avatar
nick97ram
nick97ram is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 9
Default 97 Ram Blower motor problem

Hello! I am hoping someone can help me. The A/C switch (the one that control's the vents) Broke on my truck so I order one off ebay. I pulled out the old unit (as im sure you know you have to replace the whole thing) and plugged in the new one. All in all it was a easy swap. Well now my fan will not come on. The compressor kicks on everything seems to be working but no blower motor? So I though the switch was bad and changed it back to my old one... same thing. So I am guessing I blew a fuse? I checked the fuse in the panle in the truck and (on the driver side) its fine.

So I guess my question is are there more fuses I should check and if so where are they? I went from A/C that only blew out the vents to no A/C at all! Please help.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-15-2013, 08:17 PM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
 
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Default

No Ac and heat? As in no blower motor action at all? The blower motor or the blower motor resistor might be bad. Check and see what the resistor looks like. Replace it, if that doesn't help, maybe the blower is simply shot.

http://shop.advanceautoparts.com/web...15019|L3*15900
Reply With Quote
  #3  
Old 07-16-2013, 04:58 PM
nick97ram's Avatar
nick97ram
nick97ram is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 9
Default

thanks for the advice! The blower motor would just not come on at all.. it worked fine.. replaced the switch and then it would not work no matter what switch i had in it.

BUT apparently letting it sit overnight solved my problem (I know odd right?) now the blower motor works GREAT! But now i have the same problem.. the vents wont move.. So no matter what setting I have it on the air always comes out of the defrosters.

Is there a way to manually move the flaps so the A/C will blow out the front vents?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-16-2013, 05:02 PM
dodge dude94
dodge dude94 is offline
Banned Goober Smoocher
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 8,916
  #5  
Old 07-16-2013, 05:13 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 41,454
Default

You are missing vacuum to your vents. Look under the hood, passenger side. There are two lines the come out of the bulkhead there. Make sure neither one is broke, and both are hooked up.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-16-2013, 06:51 PM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
 
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Default

+1... that and bad check valves . http://dodgeforum.com/forum/2nd-gen-...ild-vents.html
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
john_2216
3rd Gen Ram Tech
6
11-09-2015 10:42 PM
pamela24
Dodge Caravan
6
10-21-2015 06:33 AM
FakeBakn3
Dodge/Ram Diesel
4
07-16-2015 02:54 AM
bombera77
Dodge Caravan
1
07-09-2015 02:03 PM
janicedauw
Dodge Caravan
1
07-04-2015 08:12 PM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:18 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send