2011 1500 5.7 Fuel Pump Issue - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 4th Gen Ram Tech
Reload this Page > 2011 1500 5.7 Fuel Pump Issue
Notices
4th Gen Ram Tech 2009+ and up Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 2009 and up Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

2011 1500 5.7 Fuel Pump Issue

Reply

 
 
  #1  
Old 05-21-2011, 10:38 PM
kevsram1500
kevsram1500 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2011
Location: Littleton
Posts: 11
Default 2011 1500 5.7 Fuel Pump Issue

Hello, I have less than 7800 miles on my new Ram 1500 and just yesterday the truck died on the road. Lost power to everything, brakes, steering and engine. Delarship thinks it is the fuel pump. Anyone else having issues like this?
Thanks
 
Reply With Quote
  #2  
Old 05-21-2011, 10:53 PM
kennisonxgs
kennisonxgs is offline
Registered User
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Default

Any code?
 
Reply With Quote
  #3  
Old 05-22-2011, 10:27 AM
kevsram1500
kevsram1500 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2011
Location: Littleton
Posts: 11
Default

Dealership has not mentioned any codes. I will check with them when they open on Monday.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 05-22-2011, 11:33 AM
HammerZ71's Avatar
HammerZ71
HammerZ71 is offline
Administrator
Dodge Forum Administrator
Join Date: Jul 2007
Location: South Georgia/East Florida
Posts: 24,689
Default

you're the second or third one now mentioned a dead fuel pump in a 4th Gen, can't remember if the others were 2011s or not. I mentioned in the first guy's post that it was prolly a fluke, anybody can get a bad one, but I now know of two guys locally that had their fuel pumps go out in 2011 Rams, one a 1500, the other a 2500 Hemi.

I'm thinkin' good old Dodge changed vendors for a cheaper one again... Hope not, but it's lookin' that way. I'll have to do some digging and see if/when part number may have changed...
 
Reply With Quote
  #5  
Old 05-22-2011, 12:45 PM
CarGuyOhio's Avatar
CarGuyOhio
CarGuyOhio is offline
Admin formally known as 94rt10ohio
Join Date: Apr 2005
Location: Curtice, OH
Posts: 9,025
Default

Originally Posted by kevsram1500 View Post
Lost power to everything, brakes, steering and engine. Thanks
To everything or just those you listed? Would it turn over? Did you loose power windows, locks, radio??
 
Reply With Quote
  #6  
Old 05-22-2011, 12:48 PM
kevsram1500
kevsram1500 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2011
Location: Littleton
Posts: 11
Default

Thanks for that information, seems like a low number however, factor in two in the same town/city?
I am told the part is on national back order, no time point given for delivery. Should i just buy one at the Auto parts store and have them install under the warranty?
Just wondering out loud.
Take care
 
Reply With Quote
  #7  
Old 05-22-2011, 01:07 PM
kevsram1500
kevsram1500 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2011
Location: Littleton
Posts: 11
Default

Electrical still worked
 
Reply With Quote
  #8  
Old 05-22-2011, 03:37 PM
CarGuyOhio's Avatar
CarGuyOhio
CarGuyOhio is offline
Admin formally known as 94rt10ohio
Join Date: Apr 2005
Location: Curtice, OH
Posts: 9,025
Default

I bet the pump on BO has to do with Japan....

I am not 100% sure they would do that, you would, at a minimum, loose any future warrany on a fuel pump related issue.
 
Reply With Quote
  #9  
Old 08-22-2011, 03:07 PM
stevesy
stevesy is offline
Registered User
Join Date: Aug 2011
Posts: 1
Default

Originally Posted by kevsram1500 View Post
Thanks for that information, seems like a low number however, factor in two in the same town/city?
I am told the part is on national back order, no time point given for delivery. Should i just buy one at the Auto parts store and have them install under the warranty?
Just wondering out loud.
Take care
Same thing happened to me this Saturday. Part is still on back order. All I know is if they don't locate one today I'm going to be furious. I had a working vehicle that I traded in to get this 2011 in April. Only reason I did was because I was worried of possible breakdowns. Now I have a brand new truck that's broken down for who knows how long. That's just BS...maybe I'll get lucky and end this with a happy note later today when they call me to tell me they got one.
 
Reply With Quote
  #10  
Old 09-26-2011, 03:09 PM
Fishing Boyz
Fishing Boyz is offline
Registered User
Join Date: Sep 2011
Posts: 1
Default

Well make it another. 11,186 miles on my 2011 1500 and I am sitting on the side of the road. Dealer says it is the fuel pump and there is only one in the country that they know of.

Electrial all was still in working order.

The only pre-curser to the whole story was about 3 weeks ago while I was driving and my gas gauge went from 1/3 to 0 and then cam back up. That was a little weird watching it slowing go down - never losing power - then come back up. Never saw the problem since then so I never thought about bring the vehicle in. How would y0ou explain that? and your vehicle is working now, sir? type of thing.

Hope it is only the fuel pump and the next one does not have any trouble.
 
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
95Ram2500v10
2nd Gen Ram Tech
5
01-31-2016 11:09 PM
john_2216
3rd Gen Ram Tech
6
11-09-2015 09:42 PM
rampulstilskin
2nd Gen Ram Tech
14
08-19-2015 12:40 PM
Hemibuck
3rd Gen Durango
3
07-07-2015 10:51 AM
RM-D150
1st Gen Ram Tech
1
07-04-2015 08:23 AM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 02:49 PM.