5.2 swap into 99' Dakota - DodgeForum.com



2nd Gen Dakota 1997 - 2004 Dakota's

5.2 swap into 99' Dakota

Reply
 
 
  #1  
Old 08-19-2014, 12:16 PM
AceMcray
AceMcray is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 2
Default 5.2 swap into 99' Dakota

Hi everyone. I'm new to the forum, new to Dodge and new to trucks, but have much experience building/modifying cars.

My Question: What is required/what are the complications to swap a 5.2L(2000 Dodge Ram 2wd) into a 1999 Dodge Dakota 3.9L, AT, PS, No AC, No power windows or locks. I have the complete 2000 Ram as a donor vehicle so I'm hoping that makes thing easier.

Any help is appreciated, thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2014, 01:59 PM
magnethead
magnethead is offline
Grand Champion
 
Join Date: Feb 2005
Location: Fort Worth, TX
Posts: 5,368
Default

motor should drop straight in and you'l just need a PCM for a 99 Dak 5.2
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2014, 08:06 PM
sxrsil3nt's Avatar
sxrsil3nt
sxrsil3nt is offline
Record Breaker
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ontario, Canada
Posts: 1,075
Default

Quote:
Originally Posted by magnethead View Post
motor should drop straight in and you'l just need a PCM for a 99 Dak 5.2
Simple as this!
Reply With Quote
  #4  
Old 08-20-2014, 10:50 AM
AceMcray
AceMcray is offline
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 2
Default

Thanks Guys,
Seemed like a straight forward swap...bolting the engine in anyways. Just so I've asked, the 2000 ram 5.2 pcm will NOT work in the Dak?
And use engine harness from the 5.2? or keep the V6 harness and add wires for the 2 injectors?

Thanks again!
Reply With Quote
  #5  
Old 08-20-2014, 11:10 AM
sxrsil3nt's Avatar
sxrsil3nt
sxrsil3nt is offline
Record Breaker
 
Join Date: Dec 2010
Location: Ontario, Canada
Posts: 1,075
Default

Probably easier for you to just splice in 2 new injectors opposed to swapping the harness.

And I believe the PCM has to be from the same year Dakota with a 5.2 - not sure the technical reason why but I"m sure Magnet or Dan could answer that.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-20-2014, 11:31 AM
00DakDan's Avatar
00DakDan
00DakDan is offline
Section Moderator
Dodge Forum Moderator
 
Join Date: Dec 2010
Location: MA
Posts: 4,135
Default

You need the PCM for a Dakota. The PCM connections are different on the Ram.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mt01
2nd Gen Ram Tech
63
08-11-2015 10:30 PM
Jalex7672
3rd Gen Dakota
7
07-25-2015 01:31 PM
dakotaff
Archived Classifieds
2
07-18-2015 09:44 AM
Deerhunter90
1st Gen Dakota
1
07-16-2015 03:12 PM
billy1stN4thGen
3rd Gen Ram Tech
1
07-09-2015 01:03 PM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:06 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send