was running great, now on the fritz - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Dakota > 2nd Gen Dakota Tech
Reload this Page >

was running great, now on the fritz

2nd Gen Dakota Tech 1997 - 2004 Dodge Dakota Tech - The ultimate forum for technical help on the 2nd Gen Dakota.
Sponsored By:
Sponsored By:

was running great, now on the fritz

Reply

 
 
 
  #1  
Old 10-27-2018, 10:47 AM
rolltide3006
rolltide3006 is offline
Amateur
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 29
Default was running great, now on the fritz

Dakota 3.9 has been running good for the last couple months after I rebuilt the engine. Yesterday I pulled it into the garage to change the pitman arm and when I went to start the truck the ABS light came on with the Cruise light. The truck reved high to about 1600 rpm. The lights cleared and it idled back down and everything seemed ok. I went to drive it around the block and just the ABS light came on. This time instead of reving high it seemed to die for just a split second and then came back. As long as I was driving it was ok but as soon as I would stop it would do the dying thing for about a second (rpms dropped to like 400).

Anyone have any idea what's going on?
 

Last edited by rolltide3006; 10-27-2018 at 10:16 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-27-2018, 11:36 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 54,214
Default

2 or 4 wheel ABS? Is your speedometer working properly? What year is your truck?
 
Reply With Quote
  #3  
Old 10-27-2018, 10:12 PM
rolltide3006
rolltide3006 is offline
Amateur
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 29
Default

1997. Speedo works about 75% of the time. 2 wheel ABS. I replaced the sensor in the rear diff and the trans output speed sensor about 2 months ago in the process of figuriing out why my speedometer wasn't working 100%
 

Last edited by rolltide3006; 10-27-2018 at 10:14 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2018, 10:02 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 54,214
Default

Should be a VSS on the output shaft of the trans (or t-case, if 4x4) for the speedo.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2018, 11:27 AM
rolltide3006
rolltide3006 is offline
Amateur
Thread Starter
Join Date: Jun 2018
Posts: 29
Default

You think that will clear up the ABS light also?
 
Reply With Quote
  #6  
Old 10-29-2018, 04:51 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 54,214
Default

ABS relies on an accurate reading from VSS, if it isn't getting it, it will whine.
 
Reply With Quote
 
 
 


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: was running great, now on the fritz


Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: