Go Back  DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 2nd Gen Ram Tech
Reload this Page >

Read trouble codes without code reader?

2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

Read trouble codes without code reader?

  #1  
Old 06-26-2009, 06:21 AM
Maxx_Magnum's Avatar
Maxx_Magnum
Maxx_Magnum is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NB, Canada
Posts: 2,222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Read trouble codes without code reader?

My buddy, who is a member here, discovered yesterday that he can get the codes off his 01 2500 without using a reader/scanner. Cycle key off and on 3 times and it shows the codes in the odometer display. I find this very cool and useful, kinda like the old obd1 where ya could use a paperclip to make it flash the codes out on the CEL. Never knew it could be done like this til now.

Problem is, it doesn't work with my 98
Is there another way or some other sequence to do this with my truck?
 
  #2  
Old 06-26-2009, 07:16 AM
dodge15004x45.9's Avatar
dodge15004x45.9
dodge15004x45.9 is offline
Legend
Join Date: Nov 2008
Location: Malvern Pa - Canadensis Pa
Posts: 7,950
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Do you have a digital trip/miles?
 
  #3  
Old 06-26-2009, 07:40 AM
Maxx_Magnum's Avatar
Maxx_Magnum
Maxx_Magnum is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NB, Canada
Posts: 2,222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

no, but I have a digital trip/KILOMETERS display lol....
 
  #4  
Old 06-26-2009, 10:10 AM
BigRedRam95's Avatar
BigRedRam95
BigRedRam95 is offline
Record Breaker
Join Date: Mar 2009
Location: WV
Posts: 1,359
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

That is how I read codes on my 95
 
  #5  
Old 06-26-2009, 10:55 AM
Maxx_Magnum's Avatar
Maxx_Magnum
Maxx_Magnum is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NB, Canada
Posts: 2,222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by BigRedRam95 View Post
That is how I read codes on my 95
what do you do? just the 3 on/off cycles or something different? I'm goin out now to play around with it.... if you can do it on your 95 and he can do it on his 01, surely I can do it smack dab in the middle......
 
  #6  
Old 06-26-2009, 11:42 AM
BigRedRam95's Avatar
BigRedRam95
BigRedRam95 is offline
Record Breaker
Join Date: Mar 2009
Location: WV
Posts: 1,359
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by Maxx_Magnum View Post
what do you do? just the 3 on/off cycles or something different? I'm goin out now to play around with it.... if you can do it on your 95 and he can do it on his 01, surely I can do it smack dab in the middle......
I just cycle the ignition on/off 3 times
 
  #7  
Old 06-26-2009, 06:17 PM
Maxx_Magnum's Avatar
Maxx_Magnum
Maxx_Magnum is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NB, Canada
Posts: 2,222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I tried everything I could but nothing... But here's the thing... My check engine light is not actually on right now, it comes and goes ever since I got the truck. I figured it would have trouble codes stored in the computer. Does it do anything at all if the CEL isn't currently on? I kinda hope it comes back on soon, I am curious as hell to see if this works, and I've been wanting to know why its coming on in the first place.
 
  #8  
Old 06-26-2009, 06:58 PM
BigRedRam95's Avatar
BigRedRam95
BigRedRam95 is offline
Record Breaker
Join Date: Mar 2009
Location: WV
Posts: 1,359
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I can do it to mine even if the light is not on.
 
  #9  
Old 06-26-2009, 07:34 PM
Maxx_Magnum's Avatar
Maxx_Magnum
Maxx_Magnum is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: NB, Canada
Posts: 2,222
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

well thats strange then..... anyone with a 98 that can confirm this works? I imagine it should...
 
  #10  
Old 04-04-2010, 05:41 PM
AzKiKKer
AzKiKKer is offline
Registered User
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

My 98 CEL is on but when i do the on-off it runs a diagnostic of the instrument panel. Gauges move, odometer checks it's LED, panel lights come on but no code(s) show up. My engine runs rough and misses.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Read trouble codes without code reader?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: