2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

PCM's interchangeable?

  #1  
Old 12-25-2013, 12:37 AM
kgilhooley31
kgilhooley31 is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2013
Location: Deland, Fl
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default PCM's interchangeable?

I just had bought a new pcm for my 01 5.2 when I got a good deal on a 98 5.9. Does anyone know if I could use my new computer with the older model bigger engine?
 
  #2  
Old 12-25-2013, 12:42 AM
zman17's Avatar
zman17
zman17 is offline
Retired Moderator - RIP
Join Date: May 2008
Location: NH
Posts: 18,729
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

It will work/run, but you should have it flashed by the dealer to match the vehicle.
 
  #3  
Old 12-25-2013, 12:49 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 57,628
Likes: 0
Received 34 Likes on 34 Posts
Default

Are you considering just putting the 5.9 in? If so, it should bolt right in, and hook right up. Being as how the PCM is programmed for a smaller engine though, it will tend to run lean in open loop. (which is bad.)

zman is correct, drop in the bigger motor, take it to the dealership, and have the PCM flashed for the 5.9. Or, get a tuner from Hemifever.
 
  #4  
Old 12-25-2013, 07:11 PM
kgilhooley31
kgilhooley31 is offline
Professional
Thread Starter
Join Date: Aug 2013
Location: Deland, Fl
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I have an EdgeEVOtech; would I be able to do it with this tuner?
 
  #5  
Old 12-25-2013, 07:18 PM
merc225hp's Avatar
merc225hp
merc225hp is offline
Champion
Join Date: Oct 2009
Location: N/A
Posts: 4,666
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

No it won't. As posted Dealer or anyone with a DRB scanner or possibly the SCT tuner.
 
  #6  
Old 12-27-2013, 06:23 PM
ClubCab5.9
ClubCab5.9 is offline
Professional
Join Date: Mar 2011
Posts: 120
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by kgilhooley31 View Post
I just had bought a new pcm for my 01 5.2 when I got a good deal on a 98 5.9. Does anyone know if I could use my new computer with the older model bigger engine?
YES you can. The 5.2 pcm runs the 5.9 gasser very well. Does not run lean at all in openloop (dyno verified). 10hp isnt much for the pcm to deal with. Bolt-on's can give you more hp then that.
 
  #7  
Old 12-27-2013, 06:27 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 57,628
Likes: 0
Received 34 Likes on 34 Posts
Default

Originally Posted by ClubCab5.9 View Post
YES you can. The 5.2 pcm runs the 5.9 gasser very well. Does not run lean at all in openloop (dyno verified). 10hp isnt much for the pcm to deal with. Bolt-on's can give you more hp then that.
Got a link for that verification?

Really wouldn't surprise me though, the manufacturers DO tend to run 'em a bit rich in open loop.....
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: PCM's interchangeable?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: