Factory Alarm Problem - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge SUVs > Dodge Durango > 1st Gen Durango
Reload this Page > Factory Alarm Problem
Notices
1st Gen Durango 1998 - 2003 Durango's

Factory Alarm Problem

Reply

 
 
  #1  
Old 07-13-2010, 08:05 PM
DV8ED
DV8ED is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
Default Factory Alarm Problem

Sorry if this isn't the right spot for the question - tried in the new members area but was getting a lot of hits.

My 2000 Durango SLT 4x4 has the factory keyless anti-theft system with remote start on the fob.

My issue is that when I close the doors it beeps once immediately, then around 30 seconds later it arms the alarm even though i did not lock the doors! So if i go to open the door, the alarm goes off and all of the other campers stare at the guy who keeps arming his loud alarm by accident.

Is there a way to set it so the alarm only arms when I lock the doors with the fob or otherwise?

Thanks for any insight. I'm trying to avoid going all the way to a dealership for them to brush me off.
 
Reply With Quote
  #2  
Old 07-13-2010, 08:48 PM
shrpshtr325's Avatar
shrpshtr325
shrpshtr325 is offline
THE ULTI-MOD
Dodge Forum Moderator
Join Date: Jan 2007
Location: Union NJ
Posts: 19,317
Default

i have not heard of a stock system with remote start, but i would start by resetting the alarm system

https://dodgeforum.com/forum/1st-gen...g-the-car.html

Originally Posted by hydrashocker View Post
To reset the factory alarm:
Lock the doors manually, Close doors, last door to lock and close is the drivers side, put key into the drivers side door and fully turn the key manually all the way to the left then all the way to the right, turn key to middle and pull the key out, open the drivers door.
 
Reply With Quote
  #3  
Old 07-14-2010, 12:51 AM
hydrashocker's Avatar
hydrashocker
hydrashocker is offline
Hall Of Fame
Join Date: Jun 2005
Location: GJ, Colorado
Posts: 14,216
Default

Damn, I didn't even need to post ^^^^^^^ LMAO!
 
Reply With Quote
  #4  
Old 07-14-2010, 08:27 AM
99dodgedurangoSLT5.2rwd's Avatar
99dodgedurangoSLT5.2rwd
99dodgedurangoSLT5.2rwd is offline
Rookie
Join Date: Jul 2010
Location: Daytona Beach
Posts: 55
Default

Originally Posted by shrpshtr325 View Post
i have not heard of a stock system with remote start, but i would start by resetting the alarm system

https://dodgeforum.com/forum/1st-gen...g-the-car.html
Now does that work to program a fob if its the 1st one. cause i seen they sell for my truck and i wanted to go to the junk yard grab one and program it but i heard that if you dont already have one only the dealer can program it
 
Reply With Quote
  #5  
Old 07-14-2010, 01:04 PM
shrpshtr325's Avatar
shrpshtr325
shrpshtr325 is offline
THE ULTI-MOD
Dodge Forum Moderator
Join Date: Jan 2007
Location: Union NJ
Posts: 19,317
Default

if you want to add new fobs and dont have one, the dealer needs to program the first one, (if you are getting more than one just take em all with you, its sooooooooo much easier)

however if you already have a fob and want a 2nd (or 3rd ect) you can add them on your own, its explained in your manual
 
Reply With Quote
  #6  
Old 07-14-2010, 01:31 PM
99dodgedurangoSLT5.2rwd's Avatar
99dodgedurangoSLT5.2rwd
99dodgedurangoSLT5.2rwd is offline
Rookie
Join Date: Jul 2010
Location: Daytona Beach
Posts: 55
Default

Originally Posted by shrpshtr325 View Post
if you want to add new fobs and dont have one, the dealer needs to program the first one, (if you are getting more than one just take em all with you, its sooooooooo much easier)

however if you already have a fob and want a 2nd (or 3rd ect) you can add them on your own, its explained in your manual
No i dont have one. Dealer gonna charge me out the ***
 
Reply With Quote
  #7  
Old 07-14-2010, 09:29 PM
45AutoPete's Avatar
45AutoPete
45AutoPete is offline
Veteran
Join Date: Aug 2009
Location: Missouri
Posts: 324
Default

If you have the remote start on a fob, you have an aftermarket alarm system with remote start. To my knowledge, Dodge never offered that as an option. The only thing that a stock fob has on it is a panic button, lock, and unlock button on it. On the back of the fob it should read DaimlerChrysler on it, if it doesn't, it is aftermarket.
 
Reply With Quote
  #8  
Old 07-14-2010, 11:30 PM
hydrashocker's Avatar
hydrashocker
hydrashocker is offline
Hall Of Fame
Join Date: Jun 2005
Location: GJ, Colorado
Posts: 14,216
Default

I don't know of a OEM key FOB with a remote starter either.
 
Reply With Quote
  #9  
Old 07-15-2010, 02:06 PM
DV8ED
DV8ED is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
Default

Ok, thanks all! My fob appears to be factory, dodge ram symbol and all. I'm out of town for a couple days, so I'll be double checking for daimlerchrysler on the back and trying to reset when I get home this weekend. In order to remote start, I press unlock three times, so it does only have the three buttons described and appears to look just like the last one my family had on another Durango.
 
Reply With Quote
  #10  
Old 07-15-2010, 10:30 PM
45AutoPete's Avatar
45AutoPete
45AutoPete is offline
Veteran
Join Date: Aug 2009
Location: Missouri
Posts: 324
Default

This would be a first for me to know that Dodge actually put on a remote starter as an option on their vehicles.
 
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jrox44
2nd Gen Ram Tech
2
07-17-2015 10:30 AM
iminlovewithmopar
Dodge Neon
0
07-15-2015 08:34 PM
05bluesxt
2nd Gen Neon
2
07-11-2015 03:52 PM
SUNBURNTsnype
2nd Gen Dakota
1
07-11-2015 01:39 PM
SaalGood
Racing Talk
0
07-10-2015 10:23 AM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 02:41 PM.