Transmission stuff - DodgeForum.com

2nd Gen Dakota Tech 1997 - 2004 Dodge Dakota Tech - The ultimate forum for technical help on the 2nd Gen Dakota.
Sponsored By:
Sponsored By:

Transmission stuff

  #1  
Old 01-09-2019, 09:25 PM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default Transmission stuff

So i traded 2wd Ford for a 2000 dakota 4 door 4.7 with 45rfe. Transmisson was said to be problematic. Came with spare rfe and transfer case. Seems it was in limp mode it wanted to go with hardly any power surgering. So i took the entire valvebody and the elcectronic part from the said working transmission, cleared the main limp codes and od error..

When driving it sometimes not wanting to shift into 3rd and 4th but 1 2 and R are strong.. feels like a slip anyeays its o ly got 6 qts of fluid gotta add more but beyound that any ideas before i swap the entire transmissions.


I am planning on full rebuild down the road just for now trying to try and just get it going to drive dependable.
 
  #2  
Old 01-10-2019, 01:58 PM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default

Also; is it normal for code reader not able to clear the codes on these years? I have a cheap little reader the 20.00 one from tractor supply - that refuses to reset the codes; only way i can clear them is disconnecting the battery for a while.

Is it just a cheap reader or is that typical of transmission codes on these trucks? Sorry for the dumb questions if it is; my previous dak was a 44 w/ 318 so it didn't have issues like this.
 
  #3  
Old 01-10-2019, 08:19 PM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default

Ok today filled fluid does not even try and shift now just goes out of 2nd and nothing.. im going to clear it using the battery disconnect maybe its in some limp mode since 3rd and 4th were on the mil still..
 
  #4  
Old 01-10-2019, 08:48 PM
Physkomere
Physkomere is offline
Registered User
Join Date: Mar 2018
Posts: 17
Default

What codes do you have?
 
  #5  
Old 01-11-2019, 12:03 AM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default

Originally Posted by Physkomere View Post
What codes do you have?

P0734 and p0733 before that i had 2 others two but i swapped the valve body with the electronic part as it was not wanting to drive at all. When those codes fpr 3rd and 4th hit it felt like it was slipping when they came on and since the mil lit it wont try so now i have fluid level up im resetting to see what it does.
 
  #6  
Old 01-11-2019, 01:26 PM
Physkomere
Physkomere is offline
Registered User
Join Date: Mar 2018
Posts: 17
Default

Have you tried testing your output speed sensor? Iíve heard that can mess these up.
 
  #7  
Old 01-11-2019, 10:48 PM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default


So with full fluid it tried shifting to 3rd but was slipping really bad not going in gear produced P0733 for 3rd gear never made it to 4th..

R 1st 2nd is good but it shifts hard i to drive though a litle harder than i feel it ahould. a LL WORKING gears seem strong.

I have not tried speed sensor just the main component

Im considering swapping the other trans in but the tag only says RFE not 45RFE is this still compatible? The thing looks identical other than the tag.
The pic listed is the transmission that supposedly came from a working vehicle. Not sure what kind. Supposedly works
 
  #8  
Old 01-11-2019, 11:03 PM
Physkomere
Physkomere is offline
Registered User
Join Date: Mar 2018
Posts: 17
Default

Canít you compare the identification numbers with yours? If not Iíll go look under my truck in the morning. Too dark and cold currently for me.
 
  #9  
Old 01-11-2019, 11:30 PM
jondakotaguy's Avatar
jondakotaguy
jondakotaguy is offline
Record Breaker
Thread Starter
Join Date: Jan 2011
Location: Texas
Posts: 1,822
Default

Which number ? I can look on mine i dont know nothing about these years or how to match them they look identical i have a feelimg its the 3rd and 4th clutches when i dropped the pan i wiped alot of what looked like thick old black sludge. The one that is the spare i took the sensor from pan looks clean.
 
  #10  
Old 01-11-2019, 11:32 PM
Physkomere
Physkomere is offline
Registered User
Join Date: Mar 2018
Posts: 17
Default

The number that ends in AD. I donít know much about them either but I figured Iíd try to help since youíre going through something similar to me.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Transmission stuff


Featured Sponsors

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: