ABS not working - DodgeForum.com

Notices
2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

ABS not working

Reply

 
 
  #1  
Old 07-08-2017, 12:51 PM
Johnnybgoood1
Johnnybgoood1 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2017
Posts: 19
Default ABS not working

Ok , on my free truck, I was driving along and had to hit the brakes a little hard and the back wheels locked up and smoked the tires, I looked and saw the ABS light on the dash, is this a fuse or something deeper?
 
Reply With Quote
  #2  
Old 07-08-2017, 04:09 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 43,399
Default

2 or 4 wheel ABS?

The rear abs (2 wheel) doesn't work very well......
 
Reply With Quote
  #3  
Old 07-08-2017, 04:54 PM
Johnnybgoood1
Johnnybgoood1 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2017
Posts: 19
Default

Its a 4 wheel drive truck, how would I know if it is 4 wheel ABS ? where do I check?
 
Reply With Quote
  #4  
Old 07-08-2017, 06:42 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 43,399
Default

Check and see if there are wires for the front wheel speed sensors. If there aren't any wires, then you just have RWAL.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 07-09-2017, 10:37 AM
Johnnybgoood1
Johnnybgoood1 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2017
Posts: 19
Default

No wires going to the front wheels, and I dont see any going to the rear, is there a junction box somewhere that is causing the wheels to lock up?
 
Reply With Quote
  #6  
Old 07-09-2017, 11:24 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 43,399
Default

May not hurt to inspect the rear brakes.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 07-09-2017, 02:48 PM
Johnnybgoood1
Johnnybgoood1 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2017
Posts: 19
Default

took off the brakes and the pads look great, now the e brake doesnt work but I think the cable is stretched or broken, I will check that out, but still doesnt fix the ABS light on the dash lit up and the rear brakes locking up
 
Reply With Quote
  #8  
Old 07-09-2017, 03:56 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 43,399
Default

Check the sensor on top of the diff. They tend to fail. About all you can do is replace it.

Your speedo works properly, does it not?

Also: What year is your truck?
 
Reply With Quote
  #9  
Old 07-09-2017, 05:51 PM
Johnnybgoood1
Johnnybgoood1 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: May 2017
Posts: 19
Default

Speedo works fine, its a 1997 1500 extracab 5.9 gas engine
 
Reply With Quote
  #10  
Old 07-09-2017, 07:07 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is online now
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 43,399
Default

Ok, might just replace that rear wheel speed sensor then, and it *may* solve your problems.
 
Reply With Quote
 
 
 


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 12:47 PM.