Unexplained Drivetrain Noise When Partial Throttle - DodgeForum.com

Go Back  DodgeForum.com > Dodge Trucks > Dodge Ram > 2nd Gen Ram Tech
Reload this Page > Unexplained Drivetrain Noise When Partial Throttle
Notices
2nd Gen Ram Tech 1994-2001 Rams: This section is for TECHNICAL discussions only, that involve the 1994 through 2001 Rams. For any non-tech discussions, please direct your attention to the "General discussion/NON-tech" sub sections.

Unexplained Drivetrain Noise When Partial Throttle

Reply

 
 
  #1  
Old 09-22-2017, 01:51 AM
Edwin3912
Edwin3912 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Posts: 7
Default Unexplained Drivetrain Noise When Partial Throttle

2001 1500 4wd
I can't figure out what is making a vibration noise everytime I get off the throttle. The noise will stop immediately but it continues if I slightly press the accelerator. It also happens everytime I go downhill at high speeds or any time at speeds higher than 70 mph. There's hardly any actual vibration, just noise; it kind of sounds like a bad hub or something trying to engage and it sounds like it's from the front but it's hard to tell. I had all the bearings in the rear differential replaced, replaced the u joints, checked transfer case and transmission fluid and the mount looks in good shape. Any Ideas? Thanks
 
Reply With Quote
  #2  
Old 09-22-2017, 10:09 AM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 45,457
Default

Check all the heat shields on the exhaust, see if any are loose.

Cat coming apart?

Welcome to DF!
 
Reply With Quote
  #3  
Old 09-22-2017, 12:48 PM
5.9_MAGNUM_POWER
5.9_MAGNUM_POWER is offline
Amateur
Join Date: Apr 2017
Posts: 38
Default

Mine has the same noise, but my issue is a pinion bearing, Any shifting noises (especially in reverse)??
 
Reply With Quote
  #4  
Old 09-22-2017, 01:25 PM
Edwin3912
Edwin3912 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Posts: 7
Default

Thanks for the quick replies guys. There isn't any unusual noise when I put it on gear or whenever it shifts. I did just check the exhaust and I noticed the cat rattles when I shake it and it actually sounds similar to the noise I've been hearing but would it make sense to do it the way I described it above?
 
Reply With Quote
  #5  
Old 09-22-2017, 02:08 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 45,457
Default

Yeah, more or less. The cat will rattle when the harmonics are right, so, RPM, engine load, etc, make all the difference.

To test it, gut the cat, see if the noise is gone.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 09-22-2017, 02:51 PM
Edwin3912
Edwin3912 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Posts: 7
Default

That's probably it. I'll have a new one installed and hopefully it stops. Thanks for your help!
 
Reply With Quote
  #7  
Old 09-22-2017, 02:58 PM
HeyYou's Avatar
HeyYou
HeyYou is offline
Super Moderator
Join Date: Apr 2010
Location: Clayton MI
Posts: 45,457
Default

Happy to help.
 
Reply With Quote
  #8  
Old 09-23-2017, 11:01 AM
5.9_MAGNUM_POWER
5.9_MAGNUM_POWER is offline
Amateur
Join Date: Apr 2017
Posts: 38
Default

If the cat rattles, then chances are is that it is getting clogged. It should be a metallic sound if it is. Is there any power loss or deceleration at wide open throttle??
 
Reply With Quote
  #9  
Old 09-23-2017, 08:17 PM
Edwin3912
Edwin3912 is offline
Registered User
Thread Starter
Join Date: Sep 2017
Posts: 7
Default

Yeah I'm pretty sure it's going bad. It does feel like it should have more power but I haven't owned it long enough to notice a difference. I'm going to delete it to see if that's the problem. I'll keep you guys updated.
 
Reply With Quote
  #10  
Old 09-24-2017, 01:31 AM
Total_War
Total_War is offline
Rookie
Join Date: Feb 2012
Location: Calgary, AB
Posts: 67
Default

This is funny
I got the exact symptoms and problem your talking about. Right after or around 120 km/hr

It starts to give me a vibration / noise on hills with cruise control
Based on my current thread and all the work I did it's definitely not front end related
I noticed right after the truck started throwing the P420 code. Replaced oxygen sensors and I can hear a rattle. Damn sure the honey comb is toast in the cat

I'm in the process of changing all drive shaft and 4x4 shaft u joints and bearing kit for the double cardin joint
Then rebalance both shafts. If that don't get rid of it then I'm suspecting it's the cat but I'm surprised it can cause something like this.
I installed a magnaflow direct own fit cat to the truck and it barely lived 2 years.
I'll let you know the results as I finish up and test drive
 
Reply With Quote
 
 
 


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump

Get repairs made easy
Print and online manuals

Find manuals

Featured Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 06:43 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: